Статии

„Като „отбор“ имаме много по-големи шансове за успех, отколкото като индивидуални играчи.”

Дата: 14 май 2015Сподели:

Таня Гигова е родена в Пловдив. Завършва ВИАС (понастоящем УАСГ), специалност ПГС през 1994 г. Същата година заедно със съпруга си Марио Гигов основава „Архидея България“ ООД и вече 20 години се занимава с вътрешна архитектура, интериорни решения, мебели, идеи за дома и офиса.

ДМТ: Как започнахте да произвеждате мебели?

Т.Г.: Фирмата започна дейността си с обзавеждане на офиси и банки с мебели - внос от Гърция и Италия. Липсата на свобода в дизайна, разнообразие на използваните материали и неконтролируемите срокове на доставка бяха причина да търсим друг вариант. Така се ориентирахме към производството на мебели. Преломен момент в нашето развитие беше 2003 г., когато решихме категорично, че ние самите имаме възможност и желание да създаваме мебели по собствен дизайн и инвестирахме в създаване на производство. Както знаете, в производството има неписан закон - за да си актуален и стабилен на пазара, трябва постоянно да инвестираш. През последните години обновихме машинния парк с високотехнологично оборудване от световни лидери в производството на машини за мебелното производство HOMAC, CEFLA и др.


ДМТ: Каква пазарна ниша заемат вашите продукти?

Т.Г.: Нашата продукция е ориентирана към клиенти, които желаят да получат висок клас мебели. Това важи както за българския пазар, така и за европейските ни партньори.

ДМТ: Вие работите изключително за износ. Как намирате клиенти за вашите мебели?
Т.Г.: Първите наши големи партньори от Холандия ни откриха сами. След посещение във фабриката ни заявиха интерес към нашите мощности за работа за холандския пазар. До този момент имахме продажби в Гърция, Румъния и Хърватия, но най-вече в България по проекти за нестандартно обзавеждане на домове, магазини и офиси.
Създадохме отдел, който да се занимава с обслужване на клиенти от Европа. В момента работим по проекти за Холандия, Белгия, Австрия и Франция.

ДМТ: Какви са основните изисквания, на които трябва да отговарят българските производители на мебели, за да намират успешна реализация на продуктите си зад граница?
Т.Г.: За успешната реализация на външни пазари има няколко основни стъпки, които трябва да направи една фирма:
1. Да инвестира постоянно в техническата мощ на фирмата
2. Да търси персонал със съвременно мислене и компетенции
3. Да въведе система за постоянен мониторинг на поръчките във всеки етап на производството
4. Да оптимизира разходите за материали и производство
5. Да изгради система за контрол на качеството
6. Да има сериозно и отговорно отношение към опаковането на продукцията
От работата с нашите европейски партньори научихме много и се стараем постоянно да се променяме и усъвършенстваме.

ДМТ: Вие сте фирма, която цени дизайна на мебелите като добавена стойност. Какъв е вашият опит в тази насока? Смятате ли, че в дизайна се скрие потенциал за българските производители?
Т.Г.: С удоволствие мога да споделя, че в България има мебелни фирми, които работят на световно ниво. Произвеждат се много качествени мебели и съм уверена, че този сектор има огромен потенциал за развитие в бъдеще.
Нашият опит показва, че за изпълнение на интересни и индивидуални проекти трябва да си сътрудничим с дизайнери и ние го правим.

ДМТ: Какви трудности срещате в своята работа?
Т.Г.: Според мен, когато някой иска фирмата му да подобрява качеството и да увеличава продукцията си, това е положително, а не отрицателно качество. Рискът да подсигуриш развитие на компанията си в следващите 10 г. чрез постоянно обновяване и инвестиране, носи най-вече удовлетворение и сигурност за работещите и държавата. За съжаление това не се възприема положително от голяма част от обществото и се омаловажават усилията на собствениците.

ДМТ: Кой е водещият фактор в развитието на вашата фирма?
Т.Г.: Могат да се направят огромни инвестиции в техника, но без екип и качествен персонал не може никоя фирма да върви напред. За мое щастие във фирмата имаме колеги с над 10 г. стаж, имаме също нов, млад и ентусиазиран колектив.

ДМТ: Смятате ли, че професионалното образование в България е на достатъчно добро ниво и какво може да се промени в тази насока?
Т.Г.: Сериозен проблем за бранша е липсата на квалифициран персонал. За съжаление обединените усилия на мебелните фирми и Камарата на мебелопроизводителите в България за възстановяване на професионалните техникуми по дървообработване се оказаха напразни до момента. Парадоксален е фактът, че в София и Софийски окръг няма нито една паралелка за обучение на кадри за мебелния бранш! Как тогава ще дадем бъдеще на младите хора да работят в сектора?
Проблемът е много сериозен на институционално ниво. Силно се надявам, че ще последва обрат в образователната политика към мебелния бранш. Подценява се фактът, че нашият сектор е на второ място в икономиката с най-много инвестиции за обновяване и развитие. Това е сериозен потенциал за страната.


ДМТ: Вие сте на пазара вече две десетилетия. Каква е вашата стратегия за „оцеляване”, особено в ситуацията от последните години?
Т.Г.: Последните години бяха трудни за всички, наложи се да се оптимизират разходите, да сме по-гъвкави в производството и сроковете, да предлагаме по-интересен дизайн и по-сложни технологични изпълнения. Затова въпреки кризата ние продължихме да се развиваме технологично. В момента пускаме в експлоатация производствена линия за нанасяне на висококачествени лакови покрития, която е първата по рода си на Балканския полуостров. Надявам се, че тази нова инвестиция ще увеличи многократно нашата продукция и ще гарантира постоянно високо качество на мебелите.

ДМТ: Какъв е успешният път за развитие на мебелния бранш в България?
Т.Г.: Според мен е време мебелните фирми в България да обединят усилия за коопериране, тъй като за излизането на световните пазари на Европа и Америка, където вече трайно присъствие имат Китай, Виетнам, Индонезия, Румъния и др., се изискват големи количества и добри финансови резултати. Като „отбор“ имаме много по-големи шансове за успех, отколкото като индивидуални играчи. А ние имаме всички предпоставки да го направим.

ДМТ: Искате ли да споделите нещо, за което не ви попитах?
Т.Г.: Използвам възможността от страниците вашето списание да поздравя всички наши клиенти по случай 20-годишнината на фирма „Архидея България“ ООД и да благодаря на целия екип от дизайнери, конструктори, администрация и производство за усилията и подкрепата, която ми оказват.

Галерия
Още статии

Сдвоеният банциг HR250 може да направи един или два ряза при едно преминаване за листене на призми и дъски.

Повече

„Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили.“

Повече

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“

Повече

Първите новини за 2020 г. в мебелния бранш идват с новия брой на сп. ДМТ.

Повече

С отложена дата след превантивни здравни мерки.

Повече

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече

- Кафето като устойчива боя за текстил ============ - Велосипед от рециклирани кафе капсули========== Публикация на сп. ДМТ 6/2019

Повече

В съдържанието: Кортен - материалът с благородна ръжда; Дигиталният печат - технология на бъдещето; Интересни интериорни решениия и практични продукти за дома, базирани на магнитната левитация...

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code