Статии

20 години с любимото ни списание ДМТ!!!

Дата: 11 юни 2019Сподели:

и ще остане единственото специализирано и изключително професионално издание в бранша!

Насладете се на празничния брой на ДМТ. Заредете се с приятни емоции и много полезна информация.
Тук и сега, нашата неотразима Тони ще ви пренесе до Далечния изток на кратка обиколка на няколко доста интересни и престижни изложения в бранша.

Островната Югоизточна Азия – смятаната от мнозина за най-голямата потенциална победителка в сложните търговски отношения на САЩ и Китай, за пореден пролетен сезон блесна на световната индустриална сцена с пищното провеждане на три от най-големите мебелни изложения в Малайзия, Сингапур и Индонезия. През месец март страните от региона изявиха качеството си на производство, завидните си природни ресурси и потенциала си да продават още по-успешно и на по-добри цени. И в трите държави събитията се надпреварваха по изложбена площ, все по-атрактивни локации, технологично развитие на организаторския процес, продуктово разнообразие и стремеж за привличане на световния интерес. Екипът на списание DMT имаше щастливата възможност да бъде VIP гост на събитията и международен представител на българските медии в бранша. А ето и впечатленията от посещенията до тези далечни, различни, но така стремително развиващи се държави.

MIFF, Малайзия
25 години на световната дизайн сцена и все още оживена посещаемост и приятни изненади – под този рефрен се проведе Малайзийският международен мебелен панаир (MIFF). Юбилейното издание тази година продължи 4 дни, а рекордните резултати за организатори, изложители, купувачи и посетители бяха най-чудесното доказателство, че има защо събитието да е номер 1 в мебелната индустрия в Малайзия и едно от водещите изложения в Азия. От самото си начало през 1995 г. MIFF се провежда в сърцето на малайзийската столица Куала Лумпур.
Обявен за шестия най-посещаван от туристи град в света и най-зелената столица в Азия, Куала Лумпур е и финансов и търговски център на страната, което го превръща в перфектната локация за дизайн събитие, което има претенции за световните класации в бранша, каквото е MIFF. Още с пристигането в града човек остава с впечатлението, че сградите са между зеленото, а не зеленото е между сградите. Интересен факт е, че само половината от населението в Малайзия са малайзийци. Останалите 50% са с различни националности. Това заедно с отвореното любезно отношение на местните правят посещението на този град още по-приятно и най-вече го разграничават от типичната представа за отдалечената в километри, лайфстайл и култура Азия.
В т. нар. Златен триъгълник са разположени най-мащабните бизнес сгради, търговски центрове и, разбира се, най-голямата атракция на града – най-високите кули близнаци в света, Petronas Towers. В близост до тях е една от локациите на MIFF 2019 - гигантският Световен търговски център Путра (PWTC), който е символ на квартала Чоу Кит. Там от 8 до 11 март MIFF 2019 представи продукти на общо 600 изложители от 14 страни и региони. Много от изложителите едва смогваха на засиления трафик,поръчки и разнообразието от интереси и високи изисквания на купувачите. Само през първите два дни MIFF посрещна купувачи от 120 страни със значителен брой професионалисти, които присъстват на изложението за първи път. MIFF е доказано най-голямата платформа за износ на малайзийски мебели от дървесина и офис мебели в Югоизточна Азия.
Втората и по-обширна локация на MIFF 2019 беше атрактивната сграда на Международния търговски и изложбен център Малайзия (MITEC). Разпрострян на 92 903.04 кв. м площ, разпределени в три етажа, 11 изложбени зали и капацитет от 40 000 души, MITEC е истинска гигантска скулптурна комплексна структура. Сградата е най-големият изложбен център в Югоизточна Азия. Архитектурната му форма е вдъхновена от каучуковото семе, което е основен източник на доходи за страната. Дизайн, бизнес и развитие се пресичат буквално и метафорично на територията на MITEC, което допринесе за успеха на MIFF 2019.
Сред акцентите на изложението тази година беше обявеният за „Малайзийския мебелен град на годината“ Муар и силното присъствие на млади малайзийски дизайнери. Изложението беше изпълнено с атрактивни предложения от местни компании и още по-голямо спрямо 2018-а международно участие от Китай, Тайван, Индонезия, Южна Корея, Япония, САЩ, Нова Зеландия, Тайланд, Виетнам и за първи път доставчици от Португалия, Румъния и Шри Ланка. Редица от малайзийските брандове отчетоха по-засилен интерес от американски купувачи - най-вече заради последните наложени данъчни норми за размяна на стоки между Китай и САЩ. Това се забелязваше осезаемо от големия брой посетители от Канада, които откриват в Малайзия ползотворна бизнес възможност. MIFF се организира от UBM Malaysia, член на UBM Asia, която е част от Informa PLC, водеща B2B информационна група и най-големият организатор на B2B събития в света.
Ако допреди 30 години Малайзия се възприемаше като по-бедна, но развиваща се азиатска страна, днес тя процъфтява във всякакво отношение. Това горещо кътче от света е сред световните азиатски производители на разнообразие от стоки, сред които е и мебелното производство. Улесненият достъп до страната (българските граждани не се нуждаят от виза) и стимулиращата политика за чуждестранни инвестиции превръщат Малайзия и в частност MIFF в притегателна сила за ползотворни бизнес възможности за професионалисти в мебелния бранш от цял свят.


IFFS, Сингапур
Сингапур - най-бързо развиващата се страна в света според последните класации и още много „най“... Но също и домакин на едно от най-големите азиатски изложения за мебели International Furniture Fair Singapore (IFFS). Съвместно с мебелната асоциацията ASEAN и NOOK Asia, IFFS е призната платформа, представяща висок клас изложители от 30 страни, предлагащи всеобхватна гама от мебели и обзавеждане. Изложението е специално създадено и посветено на архитекти, дизайнери и производители в мебелния бранш, като им предоставя възможност за уникално преживяване, отлична организация и мултикултурна сцена на градското бъдеще.
Екипът ни нямаше търпение да посети най-новата локация на изложението – Sands Expo and Convention Centre в най-емблематичната за Сингапур сграда на комплекса Marina Bay Sands. Изграждането ѝ струва близо 6 милиарда щатски долара. Проектът е дело на архитекта Моше Сафдиe и американския строителен предприемач Las Vegas Sands. Именно в нея се помества и най-скъпият хотел в света – Marina Bay Sands Hotel. Разпределено на 2 нива в общо 6 зали, изложението IFFS 2019 си остава ключ към международния портал за търговия в Азия, а с новата си локация се превръща и във високо оценен дизайн хъб в сърцето на централния бизнес район на столицата.
Темата на тазгодишното издание беше Urban Asia – „Бъдещето на градския живот“. Каква по-навременна и съвременно звучаща тема от тази за едно от най-известните изложения в Азия (в един от най-предпочитаните градове в света). IFFS 2019 работи тясно с лидерите в азиатската и световната мебелна индустрия, за да предложи дизайн решения, които ще трансформират общото „утре“ в нещо по-добро.
Ако в началото целите са били основно осигуряване на нови работни места, повече международно присъствие, експортно ориентирано производство, то днес Сингапур стремително се фокусира върху иновациите. В панела Design STARS бяха показани с техните продукти 11 млади дизайнери от Сингапур, Източна Африка, Япония, Тайван и Виетнам. Повечето от тях представиха иновативни начини за преработка на материалите и оригинални дизайнерски продукти за дома. Паралелно посетителите можеха да разгледат SOUL (Showcase on Urban Living) и Next-Gen Urban Living Showcase – добре подбрани селекции от брандове, които кореспондират с нуждите на съвременните граждани и мечтания лайфстайл. Без съмнение IFFS 2019 e събитие, което трябва да стои с удивителен знак във фестивалния календар на всеки професионалист от мебелната индустрия.IFEX, Индонезия
Екипът ни завърши със замах своята мартенска обиколка в столицата на Индонезия Джакарта и тазгодишното издание на Indonesia International Furniture Expo (IFEX) 2019. Наскоро медиите споделиха новината, че управлението на Индонезия е взело решение Джакарта да не бъде вече столица на островната държава. Основните причини се знаят отдавна – предвижданията са, че до 2050 г. градът най-вероятно ще бъде под вода. Преместването може би ще отнеме десетилетие, а дотогава Джакарта отстоява своята позиция на административен и икономически център на най-многолюдната мюсюлманска държава в света. В центъра му между 11 и 14 март се проведе най-голямото индонезийско мебелно изложение IFEX. Тази година събитието изпъкваше с рекордно увеличение на изложбената площ благодарение на т. нар. открита зона (Open Space), която бе изпълнена с 20-те щанда на разнообразни компании и техните продукти. Участниците споделяха, че тази нова позиция им помага да привлекат вниманието на посетителите доста по-лесно още с влизането, а продажбите им по време на събитието са се увеличили с 50% сравнение с миналата година.
Интересът на изложителите към IFEX расте. Повечето от тях са такива, които взимат участие от години и се радват на добри резултати особено по отношение на продажбите и промоцията на продукти. Някои от новодошлите пък заявиха, че IFEX се е превърнало в едно от най-големите изложения на мебели и занаяти в света и вече са проявили интерес да се върнат следващата година. „Продължаваме да насърчаваме нашите изложители да подобряват качеството на продуктите си по отношение на дизайна, технологията, финиша, опаковането, а характеристиките им да отговарят на търсенето на купувачите ”, казва г-н Soenoto, председател на Индонезийската асоциация на мебелната промишленост и занаятите (HIMKI). Последната част е особено важна, защото стойността на направените сделки след края на изложението е дори по-висока от тази на сделките, сключени по време на събитието. IFEX 2019 успя да отчете обща стойност на напраните транзакции от 1.270 млрд. долара, като привлече над 12 000 посетители и купувачи от цял свят. Тези статистики обаче не са основната цел на IFEX. Изложението е прозорецът, който показва растежа на мебелната и занаятчийската индустрия в страната и нейните възможности по отношение на дизайна, ръчната изработка, качеството на материала и изобилието от суровини и човешки ресурси в Индонезия. За да подкрепи смелите цели на организаторите, самият президент на Индонезия, господин Джоко Уидодо, посети изложбените зали, разходи се и изпробва някои от представените мебели. Самият той произлиза от семейство, което има история в производството на мебели – факт, който местните производители изтъкват с гордост и надежда.


Антоанета Костова, Куала Лумпур-Сингапур-Джакарта-София  

Галерия
Още статии

Четете новия брой на списание ДМТ дори и в извънредни за страната ни обстоятелства.

Повече

Иван Милев, управител на „ИВ-ЕЛ“ ЕООД „Конкуренцията е здравословна и движеща сила за всеки един бранш, защото тя притиска фирмите да бъдат гъвкави, иновативни и ефективни.“

Повече

Димитър Янушев, управител на „Палисандър“ ООД

Повече

Сдвоеният банциг HR250 може да направи един или два ряза при едно преминаване за листене на призми и дъски.

Повече

„Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили.“

Повече

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“

Повече

Първите новини за 2020 г. в мебелния бранш идват с новия брой на сп. ДМТ.

Повече

С отложена дата след превантивни здравни мерки.

Повече

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code