Статии

Бичене без притеснения

Дата: 8 октомври 2015Сподели:

Иво Полянц от словенския град Равне, 37-годишен икономист, вече пета година има втора работа, която върши в свободното си време - той разбичва дървесина за съседите си като ги обикаля с мобилния си банциг на Wood- Mizer.
Но сега за него настъпва часът X - Иво решава да напусне държавната работа и да се посвети изцяло на дървопреработката.
Всичко започна така.
"Иво е мой съсед, познавам го от много, много години - казва представителя на Wood-Mizer в Словения Матиаш Колар. Когато започнахме продажбата на машини Wood-Mizer, аз веднага му показах интересното ни оборудване. В нашия окръг живеят много фермери и всеки има нужда да му се разбичат по няколко трупи, за да има за собственото стопанство дъски, греди и т.н.Може да се получи добър бизнес."Но Иво, разбира се, не повярва в тази перспектива веднага.След като разчиства своя горски парцел, Иво открива, че се му останали много тънки смърчови трупи и се чуди какво да прави с тях. Иво отива за съвет към своя съсед Матиаш, който докарва при него в гората мобилен банциг Wood-Mizer. За няколко дни заедно нарязват всички трупите на тънки греди.
Тази нагледна демонстрация убеждава Иво, че наистина, с банцизите Wood-Mizer може да се работи добре и да се печелят пари."Аз видях колко добре е измислена и колко е сигурна тази машина. Лесно се придвижва, бързо се настройва, дори и в гората, а получаваните бичени материали са с високо качество, така че аз обмислях няколко месеца и реших, че инвестицията е добра и така си купих банциг Wood -Mizer LT40 " – обяснява Иво. Оттогава започва вторият професионален живот на Иво. От 8 до 17 ч. в офис като икономист в застрахователна компания, а в почивното време – пътуващ банцикар. В началото на кариерата му помагат представителите на Wood-Mizer. "Всички знаеха, че имаме мобилен банциг, и към нас се обръщаха много клиенти. Част от поръчките давахме на Иво. А после славата му се разнесе от уста на уста. - казва Матиаш Колар – Никъде по света няма по-добър клиент от фермера. Те са много добри хора: Те са трудолюбиви, весели, много общителни и плащат точно. И ако харесат работата ти, те ще бъдат твои верни клиенти за години напред."
Машината на Иво Полянц не е съвсем стандартна. Факт е, че в допълнение към конвенционалното управление, тя има още дистанционно управление, което Иво поставя върху колана си. По този начин той управлява банцига от едно място и не е необходимо да върви с машината за всяка дъска.<br>Сега е сезонът, когато има най-много работа и Иво има много поръчки. Той започва в пет часа сутринта и работи докато се стъмни. Обикновено, клиентът му помага да нареди готовите дъски.
"Иво разбичва дневно не по-малко от 20 кубически метра дървесина - казва Матиаш Колар. Мислите ли, че щеше да може да работи толкова усилено, ако вървеше до режещата глава по цял ден? Аз вярвам, че в бъдеще всички мобилни банцизи Wood-Mizer в Словения задължително ще бъдат с дистанционно управление. Тогава операторът, от една страна, не се пренатоварва, а от друга - печели повече".
Иво взима за работата си по 30-35 евро на кубичен метър разбичена дървесина, в зависимост от това, как трябва да се набичат трупите. Колкото по-тънки са дъските, толкова повече разбичване се налага, и следователно цената расте. Той пътува със своя Jeep Cherokee с прикачения на него банциг като обикаля област с радиус от 50 км, а това са планински горски пътища по границата с Австрия.
Тази година има особено много работа, защото през зимата в Словения е имало силен ледолом в комбинация с ветролом. Паднали са много дървета за разчистване и преработка.
"Обикновено има два периода на затишие през годината - през лятото всички фермери са заети в полето, а през зимата - от декември до началото на март, аз правя една зимна пауза в работата." - каза Иво.
Усъвършенствайки своите умения на разбичване и усвоявайки тънкостите на оборудването, Иво се свързва с представителите на Wood-Mizer и им казва, че ще използва вече по-широки банцигови ленти -38 мм (стандартните банцигови ленти на Wood-Mizer са 32 мм). Тогава той сменя и лентоводните ролки от тесни на широки.
"Лентите с широчина 38 мм работят по-добре - казва Иво. Те почти не се късат, хубаво се заточват и остават стабилни в сряза, така че повърхността на дъската става идеално гладка. "
Иво заточва банциговите си ленти в представителството на Wood- Mizer ."Поддържам на склад голямо количество банцигови ленти – допълва той. Аз обикновено давам за заточване 50 броя ленти и след няколко дни ми ги връщат готови за работа."В същото време за една година при Иво се късат около 5-10 ленти, което въобще не е много при неговата постоянна работа.Така Иво подава оставка в застрахователната компания, за да се посвети изцяло на разбичването на дървесина. Дали той има притеснения относно бъдещите си доходи?!
"Аз съм абсолютно спокоен. Поръчки има много, а аз обичам да работя сред природата, и съм особено доволен, че сега аз съм си шеф." - смее се Иво и загорялото му от слънце лице грее от радост.

Снимки:

На Иво му харесва да работи сред природата
На колана на Иво е жълтото дистанционно управление за банцига.
Сега Иво подава оставка от държавната си работа, за да се занимава изключително с разбичване на трупи и е особено доволен от своето решение

Галерия
Още статии

Ако миналата година инсталацията Das Haus бе вдъхновена от светлината, то тазгодишната къща привлича вниманието със свежите си цветове и усещане за лекота.

Повече

Събитието на кухните тази година бе в Кьолн. Провеждащо се на всеки две години, LivingKitchen показва новостите в света на кухните – технологии, материали, цветове.

Повече

Конкурсът се провежда за девети пореден път по време на изложенията Техномебел и Светът на мебелите в Интер Експо Център. Целта му е да се популяризират най-добрите мебели, произведени от български фирми по проект на български дизайнери.

Повече

Дизайн, материали и технологии - случайно или не организаторите...

Повече

с професионалните прахосмукачки на FESTOOL

Повече

Решения на Hettich за дизайн и комфорт при ползване. Магия за чекмеджета, врати с панти и ... хладилници.

Повече

Никой не остава равнодушен пред вида им.

Повече

С 48-годишна си история Catas е най-големият институт в Европа за тестване и ...

Повече

Виртуална, добавена и смесена реалност са трита вида презентации, които...

Повече

Кои са най-високите дървета в света или пък най-старите...?

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code