Статии

Четири идеи за малкия бизнес от Wood-Mizer

Дата: 27 юли 2011Сподели:

С дървообработващите машини на Wood-Mizer частните предприемачи, стопанствата и малките фирми могат да работят и да се развиват успешно въпреки кризата.

Наскоро фирма Wood-Mizer, която произвежда машини за разбичване на дървесина, проведе голямо изследване чрез свои представители в близо 100 страни, за да разбере как се отразява кризата върху дървообработващите предприятия. Резултатите показват, че най-малко са пострадали малките фирми, които обработват дървесина с машини на Wood-Mizer. Те реагират гъвкаво на ситуацията и в трудни условия намаляват работния ден или се преориентират към производство на друг вид продукция.
Малко собственици на машини Wood-Mizer са напуснали дървообработващия сектор поради кризата, но пък са успели изгодно да продадат оборудването си, тъй като употребяваните машини на Wood-Mizer се ползват с голямо търсене.
Предлагаме ви няколко идеи за малкия бизнес, които могат да работят успешно дори в икономически трудни времена.

Идея първа. Дъски и призми
Най-лесният и ефективен начин за превръщане на обла дървесина в дъски или призми е посредством лентовия банциг на Wood-Mizer LT15. Той притежава опростена конструкция, надежден е и реже изключително прецизно. Машината обработва трупи с диаметър до 70 см. Режещата глава е монтирана върху сглобяема рама и ако се налага увеличаване на дължината на рязане, към рамата могат да се добавят допълнителни секции. Банцигът LT15 може да работи с дизелов, бензинов или електрически двигател. Снабден е с електронно устройство за задаване на дебелините, с помощта на което операторът определя дебелината на дъската. Хоризонталното движение на режещата глава е ръчно, но по поръчка може да се замени с електрическо, което намалява умората на оператора и увеличава производителността.
Надеждната конструкция на тази машина заедно с привлекателната й цена я правят изключително популярна в Европа и особено в Германия.

Идея втора. Профилирани призми и дъски за строителството
Производството на дървени постройки е отлична идея. Това могат да бъдат гаражи, навеси, хамбари, които винаги са необходими в селските стопанства. Могат да бъдат и бунгала, вили в планината или на морето, т. е. в райони с туристическа активност. Специално за предприемачите, които искат да се занимават със строителство на дървени къщи, фирма Wood-Mizer е създала възможност за начало на бизнес с минимални инвестиции. Става дума за профилиращата приставка MP100, която се монтира към рамата на лентовия банциг LT15. Профилирането се извършва чрез шпиндел с четири ножа, работещ с 4 kW електродвигател. В стандартната окомплектовка влизат прави ножове с максимална дълбочина на рязане 4 мм. Правите ножове могат да се заменят с профилни с дълбочина на рязане до 29 мм. Тези, които вече притежават банциг LT15, трябва да закупят само приставката MP100 и един допълнителен сегмент от рамата. Тази незначителна инвестиция ще ви позволи да произвеждате нов продукт, който струва повече от обикновения фасониран материал.

Идея трета. Палетни дъсчици и палети
Палетните дъсчици са интересен продукт, който може да стане доходно начинание за малко предприятие, тъй като за тяхното производство се използва евтина дървесина от къси и тънки трупи. Фирма Wood-Mizer е създала делителния банциг HR115, който е подходящ за начално ниво на производство на палети. В него режещата глава на банцига LT15 с електродвигател 7,5 kW е монтирана неподвижно, а призмите се подават към режещия механизъм чрез конвейер. Точността на рязане се увеличава за сметка на две горни притискащи ролки, които здраво придържат призмата. За разлика от конкурентните машини от този ценови клас банцигът HR115 разбичва призми с широчина до 40 см. Дебелината на дъските се определя автоматично с помощна на електронно устройство. Освен това режещата глава притежава функция за наклон от 0 до 8 градуса, за да може да се произвежда продукция с висока добавена стойност като дървени керемиди, фасадни елементи, профили и др.

Идея четвърта. Мобилно разбичване
За своето съществуване, започвайки от 1982 г., фирма Wood-Mizer е произвела над 50 000 банцига. Повечето от тях са мобилни, на колела. Собствениците на такива машини приемат поръчки за работа, транспортирайки машината при самите клиенти, след което разбичват трупите в двора или в гората на собственика.
Сега Wood-Mizer е подготвила машина, която ще направи мобилното разбичване още по-продуктивно и технологично. Това е заръбващата машина EG50 с един циркулярен трион. Операторът разбичва трупа до необрязани дъски на банцига, след което тези дъски преминават през надлъжен заръбващ циркуляр. EG50 се разглобява лесно и не се нуждае от допълнителен транспорт: работникът може едновременно да тегли с колесар банцига и да пренася в багажника на колата си заръбващата машина, тъй като тя тежи само 152 кг. Циркулярът работи с бензинов двигател с 10 к.с. или с електрически двигател от 4 kW. Извършва заръбване на дъски с широчина от 5 до 35 см.

Малките машини на Wood-Mizer генерират печалба за сметка на своята технологична гъвкавост и икономичност, на разнообразните готови продукти и на по-високата степен на обработка на дървесината. Най-важното е, че технологията за рязане с помощта на тесни ленти позволява производството на една дъска повече от всеки дървесен труп: там, където традиционните (например циркулярни) линии правят по 0,43 куб. м готова продукция от 1 куб. м обла дървесина, машината на Wood-Mizer ще произведе 0,68 куб. м дъски. А това означава, че собственикът на машина Wood-Mizer получава печалба, изразходвайки за това по-малко природни и енергийни ресурси и съхранявайки околната среда.

За повече информация: ЕКОТЕХПРОДУКТ ООД

Галерия
Още статии

Как да разбичвате тънки трупи и да получавате печалба? Има добри технологични решения, доказани в практиката

Повече

Достъпен и икономичен банциг за начално ниво на производство на палети. Дървопреработвателите от различни страни често използват като допълнение към банцига LT15 хоризонталния листач HR115.

Повече

Екотехпродукт ООД има удоволствието да Ви покани на традиционния „Ден на отворените врати“ на 06 Октомври 2017 г., петък, от 10:00 ч. в своето дъщерно предприятие Вита 02 ЕООД, гр. Тетевен, кв. Полатен.

Повече

Испанският предприемач Давид Мартин успешно съвместява бизнеса и хобито: той прави уникални неща от дървесина и смята, че този чудесен природен материал съдържа в себе си образи, които само трябва да почувства и да извае.

Повече

Древният манастир Света Тройца в Етрополе, където духовният живот не е преставал, постепенно се обновява като се запазва автентичният му облик

Повече

Гринд ЕООД сключи административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2014-2020, процедура чрез подбор на проекти BG05M90P001-1.003 Ново работно място 2015.

Повече

Wood-Mizer започва пролетна промоция за оранжевата серия банцизи.

Повече

Светещ мокет е най-новата съвместна разработка на Philips Lighting и Desso.

Повече

Как великолепното дърво, родено в Америка, пресече океана, прихвана се в Европа и стана национално достояние на Унгария

Повече

Ако сте изработили нещо интересно от дървесина, разбичена от вашия банциг Wood-Mizer, включете се в конкурса “Моят проект 2017”!

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code