Статии

FESTOOL - иновация, компетентност, професионализъм

Дата: 14 януари 2014Сподели:

Както повечето световни лидери в производството на електрически машини, корените на Festool водят към Германия и далечната 1925 година, когато Готлиб Щол основава предприятието Fezer & Stoll. През 1927 г. то се преименува на Festo, а през 2000 г. марката се нарича вече Festool. Това е позната марка сред професионалистите мебелисти и автобояджии в България от повече от двадесет години, а и днес продължава да е синоним на машини с най-високо, безкомпромисно качество и техническо съвършенство. Забележителният успех на Festool се дължи на неотклонното спазване на заложената при основаването на фирмата философия, която е насочена изцяло към задоволяване на най-високите изисквания на клиента. От самото начало е избран пазарният сегмент на професионално ориентирани машини и системни решения с предназначение да улесняват производството, да правят продукцията по-висококачествена, по-разнообразна и по-конкурентоспособна. Непрестанният стремеж към създаване на нови и по-съвършени машини не само е издигнал Festool на върха в световното производство на електрически машини и инструменти, но самото име се свързва еднозначно с представата за иновация, компетенция и най-висок професионализъм. Това откровено се признава и от конкурентите, стремящи се също към световния връх.

Вече близо 90 години Festool преследва една амбициозна цел: Да прави най-добрите машини в света, машини, които са едновременно леки и солидни, които лежат добре в ръката, чиито обслужващи елементи могат да се достигнат интуитивно. Машини, които веднага правят впечатление с перфектен дизайн и работата с тях доставя удоволствие! Това са машини, създадени от професионалисти за професионалисти.

Не по-малко важни са клиентите, хората, които работят с машините на Festool и запазването на тяхното здраве. Машина се купува, а здравето трябва да се пази всеки работен час. С всяка една машина Festool може да се работи леко, дълго и без умора.

Какви промени настъпиха с Festool в България през 2012?
През миналата 2012 г. собствениците и мениджърите на фирмата решиха да закрият склада в България и да преструктурират дейността на "Тултехник Системс" ЕООД. На нашия пазар останаха двама търговски представители с мощен набор демонстрационни машини. Преустановиха се директните продажби от склад в София. Пазарната стратегия на Festool е да работим заедно с търговски партньори, които разполагат с добре заредени магазини за специализирани машини, аксесоари, консумативи, бои, лакове и т.н. От юли 2012 г. нашите търговски партньори поръчват и внасят директно стоките Festool от унгарския склад на фирмата и подразделението й в Унгария Tooltechnic Systems Kft. Срокът на доставката е 3-4 дни. В България двамата с колегата ми Петър Янков обучаваме колегите си – търговци в магазините и подпомагаме с нашите машини демонстрациите на Festool, които се провеждат при крайните клиенти. Стараем се всеки клиентски проблем да бъде разрешен, клиентът да е посъветван, подпомогнат и проблемът да е отстранен.

Как се отрази тази промяна на пазара на Festool в България? Не затруднява ли клиентите?
Промяната не беше лесна за нас, не беше лесна и за нашите търговски партньори, но се оказа полезна и ефективна. Партньорската ни мрежа е по-прецизна благодарение на това, че наши партньори са само търговци, които отговарят на изискванията на марката Festool. Техните магазини са по-добре заредени, вече имаме и "премиум дилър" - представителен магазин на наш търговски партньор, зареден с най-търсените машини, приспособления и консумативи. Търговците са по-мотивирани да продават Festool. Клиентите също бързо свикнаха и вече търсят "своя" търговец – този, от когото получават най-компетентен съвет, демонстрация и обслужване.

Марката Festool е известна със сервиза, който винаги е предлагала на клиентите си. Разкажете ни как надградихте тази услуга през 2013 г.
Festool започна да се фокусира върху обслужването на клиентите преди повече от десетилетие. Като лидер в сегмента професионални ръчни електрически и пневматични машини през 1999 г. стартирахме с гаранцията 1+2 или общо 3 години гаранция. Тази година Festool постави нов стандарт в тази индустрия с пакет услуги SERVICE all-inclusive.

Ние правим всичко, което можем, за да убедим нашите клиенти, че машините Festool са не само по-сигурна инвестиция, но предлагат и много дългосрочни ползи.
С новия пакет SERVICE all-inclusive, който е на разположение на клиентите от април 2013 г., Festool вдигна летвата много високо.

Представете си, че купувате професионална електрическа или пневматична машина и всички разходи за евентуални ремонти са покрити за следващите три години - включително и бързоизносващите се части като графитни четки, лагери и гумени маншони. Освен това тази услуга включва и разходите за доставка на машината до нашия оторизиран сервиз и връщането й на клиента в 48-часов срок.
Също така, ако вашата машина е открадната, ще получите нова машина само срещу 200 лв. За разлика от конвенционалните застраховки, които обикновено обхващат само кражба от работилницата, Festool защитата от кражба обхваща също кражба на инструменти от обект или от автомобил.

Още една услуга: ако си купите машина Festool, ще имате възможност да я върнете в 7-дневен срок, ако се окаже, че не е точното решение, за да се справите с вашата задача.

И най-накрая, Festool гарантира наличност на резервни части за 10 години след прекратяване производството на всяка машина. Ако няма налична резервна част за вашата машина, то вие ще получите нова напълно безплатно. Виждате, че всяка покупка на Festool е сигурна инвестиция в дългосрочен план. Всички тези услуги се обработват от нашите оторизирани търговски партньори, те са обучени да предлагат този пакет услуги към клиентите.

Забравих да споделя, че през тази година обновихме нашия сайт www.festool.bg и освен нов дизайн и много информация в него има и каталог с цени и технически данни на продуктите. В рубрика "Партньори" могат да се намерят координатите на всички наши оторизирани дилъри в страната.

Наред с новия сервиз какви нови продукти пусна Festool на пазара през 2013 г.?
Festool разшири своята продуктова гама в нови сфери на приложение през есента на 2013 г. Към познатите досега машини за дърводелския, бояджийския и автомобилния сегмент Festool доставя и машини за строителството на дървени конструкции, реновиране и саниране. Става въпрос за доказани професионални продукти, които досега се предлагаха под дъщерната ни марка Protool. Най-добрите инструменти на марката Protool преминаха в програмата на Festool.

В сектор пробиване/завиване имаме нов мощен четирискоростен акумулаторен винтовърт QUADRIVE във варианти обикновен и ударен; нова четирискоростна бормашина с ел. захранване QUADRILL също във варианти обикновена и с механичен удар. Благодарение на интелигентната система FastFix за бърза смяна на патронника нашите акумулаторни винтовърти и бормашини с мрежов кабел мигновено могат да бъдат преоборудвани в 5 различни инструмента: бормашина, винтовърт, ъглова бормашина, ъглов винтовърт и специализиран винтовърт за сухо строителство. Не на последно място са и новите висококачествени Li-Ion батерии с капацитет 4,2 Ah, които също са с три години гаранция. Вече можем да предложим и специализиран акумулаторен винтовърт за работа с гипсокартон.

За шлайфане на бетон, саниране, рязане предлагаме серията RENOFIX саниращи фрези, шлайфмашини за бетон с диамантен работен инструмент, машини за рязане на бетон и камък с диамантен работен инструмент и подходящите за тези вредни прахове прахосмукачки. Festool гарантира ефективното, безпрахово и лесно отнемане на материал.

Имаме и нов модел прахосмукачка за работа на строителната площадка. Тук искам да обърна специално внимание колко важна е ролята на прахоизсмукването. За предпазване на здравето, за добро впечатление пред клиентите след като сте оставили обекта чист, за удължаване живота на машината, за работа без проблеми и достигане на прецизни резултати. Прахоизсмукването трябва да се осъществява директно от машината по време на работа. При обработване на камък, зидария, хоросан, бетон, цимент, мазилка и др. се отделят прахове, които съдържат частици пясък с кварц. Тези прахове са категоризирани като опасни за здравето. За мебелистите предлагаме нови модели мощни и компактни прахосмукачки MINI и MIDI, удобни за пренасяне и работа на обект.

Пуснахме нов продукт за смесване и разбъркване на разтвори. ErgoFix са първите бъркалки, които "растат" с вас. С патентованата система ErgoFix може лесно и удобно да си нагласите височината на машината така, че гърбът да ви е "благодарен" и след края на работния ден.

В областта на дървените конструкции електрическите машини на Festool са нарицателно за мощна, издръжлива и прецизна работа при рязане, рендосване и пробиване. Вече разполагаме с верижен трион UNIVERS за прецизно рязане на греди. Той може да се води по вече познатите водещи линеали (системно решение на Festool за всички отрезни машини) и съчетава точността и прецизността на познатия на всички потапящ се циркулярен трион с дълбочината на рязане, която постигат верижните триони. Можем да предложим циркуляр, който реже 132 mm наведнъж, рендета за греди, верижна фреза за сглобки, мощна 1100 W и много яка бормашина с 98 Nm въртящ момент и система FastFix за бърза смяна на патронника.

Какви активности и продукти ще предложите на клиентите през 2014 г.?
В областта на строителството, санирането и реновирането ще имаме акумулаторен перфоратор клас - 1,8 J с акумулаторни батерии 4,2 Ah Li-Ion – лек, удобен и много здрав. Но най-интересното за мебелистите ще бъде ръчната кантираща машина CONTURO, която ще започнем да демонстрираме заедно с нашите търговски партньори още през февруари и по време на "Техномебел" 2014. През март-април очакваме най-популярния сред мебелистите циркуляр с водещ линеал TS 55 да излезе във вариант с акумулаторни батерии, също 4,2 Ah Li-Ion.

Вече мога да издам, че в периода март-юни ще имаме промоция на акумулаторните машини. След март 2014 клиентите, които вече имат акумулаторни машини и две батерии, ще могат да купуват само базов модел акумулаторна машина без батерии, за да попълнят своя арсенал от наистина хубави машини. Разбира се, през есента очакваме и още нови продукти.

Планираме участие на "Техномебел", където ще се срещнем с нашите клиенти и заедно с тях ще тестваме всички нови модели на Festool.

Източник: сп. ДМТ, бр. 6/13

Галерия
Още статии

Четете новия брой на списание ДМТ дори и в извънредни за страната ни обстоятелства.

Повече

Иван Милев, управител на „ИВ-ЕЛ“ ЕООД „Конкуренцията е здравословна и движеща сила за всеки един бранш, защото тя притиска фирмите да бъдат гъвкави, иновативни и ефективни.“

Повече

Димитър Янушев, управител на „Палисандър“ ООД

Повече

Сдвоеният банциг HR250 може да направи един или два ряза при едно преминаване за листене на призми и дъски.

Повече

„Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили.“

Повече

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“

Повече

Първите новини за 2020 г. в мебелния бранш идват с новия брой на сп. ДМТ.

Повече

С отложена дата след превантивни здравни мерки.

Повече

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code