Статии

GRANDecor - онлайн списание или магазин?

Дата: 6 ноември 2019Сподели:

ДМТ: Бихте ли се представили накратко?
Казвам се Венелина Йорданова и съм основател и съсобственик на онлайн списание и магазин за мебели GRANDecor.bg. Завършила съм магистратура със специалност „Медии и реклама“ и вече близо 10 години се занимавам с дигитален маркетинг. Бих определила себе си като амбициозен и любознателен човек с афинитет към красивите неща.


ДМТ: Запознайте ни с историята и настоящето на вашата фирма. Кога и защо решихте да се занимавате с мебели и интериор?
В. Й.: Историята на нашата фирма започна със създаването на онлайн списание за интериорен дизайн и идеи за дома през 2012 година. Списанието беше изцяло с некомерсиална цел и имаше амбицията да запознае читателите с нови тенденции в интериорния дизайн, с жилища от различни краища на света, да представи интересни идеи, които могат да спестят време или средства или просто да направят дома по-уютен и приветлив. Идеята за стартиране на тази инициатива дойде, след като ми се наложи да обзаведа първото си жилище и така ненадейно открих своята страст.
След като списанието набра популярност, все по-често започнахме да получаваме запитвания от наши читатели откъде могат да закупят показаните в статиите артикули и дали ние можем да съдействаме. Така съвсем естествено към списанието се разви още едно звено – нашият онлайн магазин за мебели и декорация.

ДМТ: GRANDecor е онлайн списание или магазин? Кое е водещото?
В. Й.: GRANDecor е и онлайн списание, и магазин. На сайта лесно можете да преминете от едното към другото. Трудно е да се раздели вдъхновението за обзавеждане на едно помещение от реалните продукти, с които то може да придобие завършен вид. За нас няма водеща част, тя се определя от нашите читатели и клиенти в зависимост от това, от което имат нужда в момента.

ДМТ: Списанието ви е красиво и вдъхновяващо. Хоби или бизнес е това?
В. Й.: Благодарим за положителната оценка! Започна като хоби и се разви като бизнес благодарение на постоянството и нестихващия ентусиазъм, с които беше поддържано, дори и когато не се монетаризираше. Българската публика прие много добре нашето виждане за обзавеждане на дома и сме благодарни на всички читатели, които са ни подкрепяли през годините!

ДМТ: Какви са предимствата и недостатъците на онлайн търговията?
В. Й.: Основното предимство на онлайн търговията от гледна точка на клиента е възможността да пазарува бързо и лесно в комфортна среда. Все повече хора залагат на онлайн покупки поради липсата на време да посещават физически множество магазини.
Като недостатък можем да изтъкнем невъзможността голяма част от артикулите да бъдат видени на живо, преди да се направи покупка.

ДМТ: Колко артикула има във вашия онлайн магазин? Кои са най-харесваните и купувани продукти?
В. Й.: Към момента имаме над 1500 избрани артикули в онлайн магазина, като ежедневно се добавят нови предложения. Най-харесваните продукти зависят от сезона, тъй като търсенето се променя през различните периоди от годината, но мога да кажа, че често продаваме обзавеждане за трапезария, а съвсем скоро добавихме и нова секция в магазина – „Легла“.

ДМТ: Как избирате партньорите си? Работите ли и с български производители?
В. Й.: В избора на партньори сме се водили от това какъв тип артикули предлагат. За нас е важно да предложим на клиентите си интересни и атрактивни продукти, които да разнообразят и освежат пространството. За добрите партньорски взаимоотношения е също изключително важно да работиш с отговорни и отзивчиви хора, които разбират бизнеса и работят с желание. За радост можем да се похвалим, че сме намерили точните партньори.
Уважаваме и ценим високо работата на българските производители, но по-голямата част от нашите продукти са внос от чужбина. Причината е, че българските фирми имат стабилни позиции на пазара и маркетират собственото си производство отлично, което затваря цикъла.

ДМТ: Кои са вашите основни конкуренти? Как се справяте с нелоялната конкуренция?
В. Й.: Нашите конкуренти са съответно други онлайн магазини за мебели, които също като нас държат на добрата репутация. Обърнали сме внимание на няколко основни конкурента, които имат подобно на нашето виждане за бизнеса и се радваме, че ги има, тъй като това позволява да се учим един от друг и непрестанно да се стараем да се подобрим.
Нелоялната конкуренция е факт във всички сфери на бизнеса, но ние не считаме за необходимо да се концентрираме върху негативното и да се борим с чужди некоректни практики, по-скоро инвестираме тази енергия в собственото си развитие.

ДМТ: Кои са вашите основни клиенти? Как стигате до тях?
В. Й.: Нашите клиенти са всички, които имат интерес към красиви, атрактивни и често нестандартни решения за обзавеждане. Тези хора със специфични интереси ни откриват сами и се възползват от нашите предложения, които изготвяме специално за тях по зададени критерии. Партнираме си и с няколко фирми, които обзавеждат обществени помещения, с които сме изградили стабилни отношения във времето.

ДМТ: Как оценявате бизнес средата в България?
В. Й.: В страната има много възможности за развитие на различни дейности, но и много ограничения. Бизнес средата би била много по-благоприятна, ако се намали бюрокрацията и се предприемат реални мерки за насърчаване на малкия и средния бизнес.

ДМТ: Какви са най-често срещаните проблеми, които ви се налага да преодолявате в работата?
В. Й.: Някои от неприятните ситуации, с които се сблъскваме са свързани с недобросъвестни купувачи и липсата на контролен орган, който да защитава интересите на коректните търговци.
Неудобство създава и начинът на представяне на цените в голяма част от конкурентните онлайн магазини. Навсякъде виждаме задраскани високи цени и надписи „Намаление“ и „Промоция“. По този начин потребителите често биват подведени, че стоките, които виждат, са много изгодни. Редовно попадаме на продукти, чиято намалена цена в даден магазин е по-висока от нашата стандартна цена, но въпреки това хората смятат, че щом не е намалено, значи е скъпо.

ДМТ: В каква посока смятате да се развивате занапред?
В. Й.: Планираме да разнообразим още повече палитрата от предлагани продукти и дори да предложим мебели по наш собствен дизайн.

Още статии

През последните три десетилетия мебелната индустрия в световен и в регионален аспект се промени значително.

Повече

Дневната е в състояние на преход – там, където се намираха големи стени...

Повече

Дай Бей е главен редактор на списание Sina Home, организатор на Пекинската международна дизайнерска седмица, наградите Red Star Design и C Foundation...

Повече

Антоанета Костова, маркетинг мениджър на издателството, представи пред повече от 200 китайски бизнесмени възможностите за сътрудничество между дизайнери, търговци и производители на мебели от България и Далечния Изток.

Повече

Наскоро COMO отпразнува своя 13-и рожден ден. Това бе и поводът да ви срещнем с неговия управител.

Повече

Васил Живков е познато име в мебелния бранш. Освен като уважаван преподавател в ключови за бранша дисциплини, той е основател на една от първите фирми в България...

Повече

Със Свилен Гамолов сме ви срещали и по-рано на страниците на списание ДМТ. Сега поводът е световното признание и получените две от най-престижните международни награди за дизайн за последния му реализиран проект - стола Ексо.

Повече

На изложението Wood Taiwan 2018, провело се от 2 до 5 април в тайванската столица Тайпе, бяха представени 167 изложители, произвеждащи машини и оборудване за дървообработващата и мебелната промишленост.

Повече

Популярните дървообработващи машини на шведската машиностроителна фирма MOReTENs AB се предлагат вече в глобалната дистрибуторска мрежа на Wood-Mizer.

Повече

Остават последни бройки от учебника „Конструиране на мебели. Конструктивни елементи и съединения в мебелите“ с автори проф. Георги Кючуков и доц. Васил Живков на издателство „Бисмар”, 2016 г.

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code