Статии

Industry 4.0 вече и в България

Дата: 28 юни 2019Сподели:

Industry 4.0 се превърна в световен тренд за нововъведения и иновации в различни браншове и индустрии, както, разбира се, и в производството на мебели.

През 2018 година фирма MOS CONSULT представи на читателте на списание ДМТ множество примери от основните производители на машини, софтуер и технологии за производство на мебели в насока Industry 4.0.

Добър пример за иновативно производство на мебели вече имаме и в България в лицето на фирма ЕРГОДИЗАЙН, Русе.
Мебелите с марка ЕРГОДИЗАЙН се предлагат на българския пазар от 1996 г. През всичките тези години компанията се утвърди като символ на високо качество и неподправен мебелен дизайн.
Продукцията е предназначена за активни и позитивни хора, взискателни към начина си на живот, търсещи трансформация на своя дом чрез стилни и вълнуващи решения, които същевременно не пропускат необходимостта от практични удобства като комфорт, ергономия и многофункционалност.
Фабриката е разположена в град Русе. На площ от 10 000 кв. м компанията оперира с две производствени халета за корпусна и мека мебел, високо технологично оборудване, разполага с логистични складове за материали и готова продукция и самостоятелна бизнес сграда.
Дългогодишно е сътрудничеството на ЕРГОДИЗАЙН с водещи европейски производители на машини, обков и материали за мебелната индустрия. В страната успешно работи с водещите търговци, интериорни и дизайнерски студия, архитекти и проектанти. За последните се предлагат и услугите на дизайнерския център на компанията за работа с клиенти при индивидуални поръчки.


Какво се промени?
Направените инвестиции в последните три години в ЕРГОДИЗАЙН изцяло променят структурата на компанията, а именно:
Софтуерни продукти:
- Софтуерна система за проектиране на мебели и интериорен дизайн imos NET – система за обработка и приемане на поръчки от B2B и B2C клиенти, без необходимост от допълнителна обработка от конструктори или отдел дистрибуция във фабриката. Системата е подходяща за работа с търговци, дизайнери и крайни клиенти, които могат да конфигурират своите мебели онлайн. Интегрирана е и опция за конструиране на собствени изделия, дори и те да не са предварително заложени в продуктовия каталог
- Софтуерна система за конструиране на мебели imos CAD CAM – приемането на поръчката е само началото, сървърите на ЕРГОДИЗАЙН се грижат за напълно автоматизирана обработка на производствените данни след поръчка, като по този начин се минимизират човешките грешки от повторно конструиране, както и се спестява времето за ръчно генериране на всички данни за разкрой, кантиране, пробиване, чертежи и справки за всички ръчни операции.
- Софтуерна система за управление на производствените процеси, следене на ефективността и обратна връзка от производството HOMAG ControllerMES – непрекъснатата връзка с машинния парк на HOMAG Group позволява следене на всички процеси в реално време, планиране на производствения капацитет, както и актуалното натоварване на фабриката. По този начин се гарантира високо ниво на ефективност на всички позиции.
Машинен парк:
- HOMAG STORETEQ + SAWTEQ – автоматизирана складова система за транспортиране на плочестите материали до циркуляра, както и етикетиране на детайлите преди разкрой, комбинирана с пакетно-разкройващ циркуляр за максимално ниво на ефективност. Системата е оборудвана и със софтуерен контрол на външни складове с плоскости, както и управление на парчетата, оставащи от разкроя на детайли, посредством рафтове инсталация и баркод четци, управлявани от софтуерните решения на HOMAG Group.
- HOMAG EDGETEQ – напълно автоматизирана кантираща машина, оперираща с база от данни за всички предстоящи детайли за кантиране и техните програми за всеки кант. Системата проследява детайлите посредством стационарна система за баркод сканиране, проверява правилната ориентация на детайлите и зарежда необходимия материал кант, както и настройва всички агрегати за обработка на всеки кант индивидуално. Пълната автоматизация помага на операторите, като те вече няма нужда да четат етикети, зареждат програми и внимават при позиционирането на детайлите.
- HOMAG DRILLTEQ – двустранно пробивен център с конвейерно зареждане и разреждане на детайлите, автоматизирано сканиране на етикетите им, зареждане на програмите за обработка и позициониране на детайлите. След пробиване детайлите се изпращат за последваща операция – опаковане или сглобяване посредством конвейерна система, контролирана от софтуерния пакет на пробивната машина.


Какъв е ефектът?
Разликите в поколенията технологии и софтуерни продукти е огромна и целите на автоматизацията са насочени в следните направления:
- Повишаване скоростта на обработка на данни – след автоматизация на CAD CAM продуктите, поръчките се проектират от крайните или бизнес клиентите, облекчавайки офиса на производителя, като вече проектирането на стотици и дори хиляди поръчки дневно не е проблем.
- Повишаване на качеството на продукцията – интегрираните софтуерни решения и машинен парк позволяват пълна синхронизация на информационните потоци, вече не е необходимо да се пресъздават програми, детайли или артикули многократно в различни платформи, което води до елиминиране на човешките грешки.
Друг аспект за повишаване на качеството са и автоматизираните машини, които имат множество сензори, датчици и системи за проверка ориентацията и обработката на детайлите с цел спестяване на човешки грешки.
- Снижаване на производствените разходи – ефективността на системата позволява производството на повече продукция за по-малко време, снижава нивата на брак и отпадък и позволява на производителя да оптимизира своите производствени разходи.

Конкретни примери преди и сега:
- Няма необходимост от проектанти в офиса, които да обработват поръчките, тъй като системата ги обработва автоматично след поръчка.
- Избягва се цялата административна обработка на данни за производството – програми за разкрой, пробиване, справки и др.
- Плоскостите се пренасят от автоматизирана система, спестявайки складово пространство и предотвратявайки надраскване.
- Спестява се време и грешки при етикетиране на детайлите на разкрой, тъй като те се етикетират автоматизирано от складовата система преди разкрой.
- Кантирането е напълно автоматизирано, няма необходимост от пренастройки на агрегати, смяна на кантовете (машината е оборудвана с магазин за кантове), както и зареждане на програми за кантиране
- Сортиране на детайлите при пробиване – сглобяване и пакетаж
- Повишаване на ефективността благодарение планирането на производствените процеси от ControllerMES системата
- Следене завършеността на поръчките, забавени детайли, както и ефективността на ръчните операции и машинния парк, посредством ControllerMES.


Какво следва?
Industry 4.0 върви ръка за ръка с IoT (Internet of Things) технологиите, за които ЕРГОДИЗАЙН е напълно подготвен. Всички машини на HOMAG Group са оборудвани с Tapio система за cloud benchmarking, поддръжка и ремонтни дейности на машините, която позволява връзка в реално време с машинния парк, диагностициране на грешки и проблеми, както и сравнение ефективността на конкретните машини с всички машини от този тип в световен мащаб.
MMR платформата за статистически анализ на HOMAG Group също се грижи офисът да има непрекъснат достъп до производството и да може безпроблемно да анализира проблеми и слаби места на производствените процеси.
Всички системи са пригодени за работа с мобилни устройства, таблети, уеб браузери стартирани дори и от машините, както и умни часовници за операторите и ръководните кадри в производството.
Системата е напълно подготвена за следващите стъпки в автоматизацията, а именно роботизация и автономен транспорт (AGV). Индустриални роботи могат да сортират детайлите след разкрой, да зареждат и разреждат кантиращата машина, да сортират детайлите за пробиване, както и да зареждат и разреждат пробивната машина. Също така автономен транспорт може да зарежда всички роботизирани клетки с цел непрекъснат производствен процес.
Важно за всички, които желаят да осъвременят производството си, е да знаят, че е необходимо предварително планиране и проектиране на процесите, машините и софтуерните продукти, като по този начин се гарантира възможност за последващи инвестиции в насока автоматизация.


Галерия
Още статии

Сдвоеният банциг HR250 може да направи един или два ряза при едно преминаване за листене на призми и дъски.

Повече

„Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили.“

Повече

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“

Повече

Първите новини за 2020 г. в мебелния бранш идват с новия брой на сп. ДМТ.

Повече

С отложена дата след превантивни здравни мерки.

Повече

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече

- Кафето като устойчива боя за текстил ============ - Велосипед от рециклирани кафе капсули========== Публикация на сп. ДМТ 6/2019

Повече

В съдържанието: Кортен - материалът с благородна ръжда; Дигиталният печат - технология на бъдещето; Интересни интериорни решениия и практични продукти за дома, базирани на магнитната левитация...

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code