Статии

Интелигентна преработка на тънки трупи

Дата: 8 декември 2017Сподели:

Това е сложна производствена задача - да се реализира печалба от преработката на маломерна дървесина. Въпреки че тези материали са винаги в изобилие, а цените им са ниски, малко производители решават да работят с тънки трупи, тъй като от трупи с диаметър от 10-20 см е трудно да се получи готов продукт при висок рандеман.
До неотдавна в индустриалното дървопреработване традиционно се използваха широколентови банцизи или циркуляри. През 2007 г. Wood-Mizer предлага алтернативен подход, като създава първата си линия за преработка на тънки трупи (SLP1), при която се използват банцизи с тесни ленти и може да се реализира задоволителна печалба при преработването на маломерна, главно иглолистна дървесина. Какво е особеното при тесните ленти? То създава предимства: висок рандеман и ниска цена на оборудването.

Линията SLP1 се състои от три последователно свързани банцига:
1) Сдвоен вертикален банциг TVS: към него се поддава материал от наклонена рампа. Чрез едно преминаване от трупа се свалят два капака.
Капаците също отиват за обработка: те падат върху напречен транспортьор и се отстраняват от зоната на рязане.
2) Вертикален банциг с една глава SVS: той отрязва третия капак, образувайки тристранно заръбена призма.
3) Хоризонтален многоглав банциг HR500, който в зависимост от броя на режещите му глави (може да бъде 2, 4 или 6) с едно минаване на призмата я разбичва на няколко дъски.

В България работят няколко линии SLP1.
Например предприятието ТРОН ЕООД в Казанлък произвежда кутии и заготовки за военната промишленост. В него се осъществява пълен цикъл на обработка на дървен материал, съдържащ всички операции на рязане, сушене, рендосване преди монтаж и боядисване на готовите изделия. Изискванията за качество са високи и по тази причина цялата дървесина (бор) преминава през процес на сушене до 14% крайна влажност.
Управителят на фирма ТРОН ЕООД г-н Неждет Яшар говори за това как неговата компания решава да закупи SLP1 линия.
„Имахме опит с работата на машини Wood-Mizer. В началото на нашата дейност ползвахме банцизи LT15, LT20 и LT40. Как се появи идеята за използване на SLP1? Избрахме тази линия по простата причина, че предлага по-добра производителност при работа с трупи с малък диаметър. Вторият важен момент – работниците. Наемането на хора не е проблем, проблемът е тяхната квалификация. При линията SLP1 липсата на опит и квалификации не е фатална. Това бяха основните причини да вземем решение за покупка на SLP1.“
Скоро предприятието ТРОН оценява и други предимства на линията SLP1:
• Оборудването е лесно за монтаж. Ако е необходимо, то може да бъде преместено лесно на друго място.
• Всички ленти, използвани за трите банцига, са еднакви – тесните ленти на Wood-Mizer. Този инструмент е евтин в сравнение с широките ленти или циркуляри. В своето производство ТРОН ползват най-евтините ленти на Wood-Mizer от серията SilverTIP.
• Достъпните устройства за точене и чапразене на Wood-Mizer позволяват бърза подготовка на лентите за работа, наличие винаги на запас от качествено заточени и начапразени инструменти и независимост.
• Хоризонталните банцизи с тесни ленти работят с електрически двигатели с малка мощност, което пести енергия и намалява сметките за електроенергия.
Благодарение на тънкия ряз от всеки дървесен труп се получава по-голяма готова продукция и се генерира печалба.

С линията SLP1 предприятие ТРОН достига средна производителност от 350 кубически метра на месец. Но в този момент в производството възникват нови потребности, а ръководството има нови идеи.
„Разбира се, че SLP1 решава проблемите ни, но тя обработва само къси материали с дължини от 1-2 метра. Нашата компания е във фаза на растеж, броят на поръчките се увеличава и се появи необходимост от по-добро решение за преработка на тънки трупи", казва г-н Неждет Яшар.

Споделяйки своите идеи, ръководството на фирма ТРОН се свързва с представителя на Wood-Mizer в България „Екотехпродукт“ ООД.
Николай Попов, инженер-технолог в „Екотехпродукт“, казва: „Фирма ТРОН са наши дългосрочни партньори и клиенти. Те си бяха поставили за задача да увеличат производителността и да намалят разходите за труд на кубичен метър от крайния продукт. След като направихме необходимите изчисления, ние им предложихме решение – линията SLP2.“
„След много консултации с главния изпълнителен директор на „Екотехпродукт“ г-н Калин Симеонов и по негова препоръка ние решихме да направим следващата стъпка в модернизацията на производството си - казва г-н Неждет Яшар. - Това е ново поколение линия SLP2, при което степента на механизация е по-висока, а съответно и производителността.“

Инженер-технологът Николай Попов казва:
„Линията SLP2 започва от контролен панел, където операторът има ясна видимост върху цялото оборудване и контролира отделните машини. Управлявайки с джойстик, операторът зарежда трупи на трансферна маса, откъдето се подава материал към двойния вертикален банциг TVS. На него се отделят два капака. Те падат на напречен транспортьор и се подават за по-нататъшна обработка.
Двустранно обработената призма се подава по надлъжен транспортьор към втората машина – хоризонтален банциг SHS (между другото, това е още една разлика от предишната линия SLP1). SHS отрязва третия капак на призмата, без тя да се завърта на 900. Капакът се насочва настрани за по-нататъшна обработка, а призмата - към банциг за листене с шест глави – HR500.“
По този начин основните предимства на SLP2 се концентрират в областта на централизирано управление на всички машини на линията, механизирано транспортиране на материала между отделните машини, пълно отстраняване на отпадъците от зоната на рязане, възможност да се разбичва дървесина с дължина до 3,6 м, както и системата за захващане и стабилно водене на материала по време на разбичването, което е особено важно при обработка на криви трупи.
„Какви са нашите впечатления - продължава г-н Неждет Яшар. - По време на монтажа и първоначалното пускане на линията установихме незначителни недостатъци, които в крайна сметка Wood-Mizer напълно отстрани. След години на употреба мога да кажа, че това е надеждно оборудване. За работата на линията SLP2 не се изисква квалифициран персонал. Може да се назначи човек, който никога не е работил в тази област и линията ще има същата производителност, която до неотдавна можеше да се постигне само с опитни хора, работили много години.“
В момента в предприятието работят заедно и двете линии - SLP1 и SLP2. Тази уникална комбинация позволява да се сравни потенциалът на това оборудване.
SLP1 обработва около 350 кубически метра дървесина на месец, докато SLP2 - 650-700 кубически метра. Въпреки че броят на заетите лица, работещи на двете линии, е един и същ, благодарение на нарасналата производителност разходите за труд на кубичен метър от крайния продукт в новата линия SLP2 са два пъти по-ниски.
„Щастлив съм, че имаме дългогодишно сътрудничество с „Екотехпродукт“, защото те са истински професионалисти в дървообработването и всички съвети, които получаваме от тях, са изключително ценни за развитието на нашето производство. Както вече казах, по препоръка на г-н Симеонов през 2015 г. закупихме линията SLP2 - казва г-н Неждет Яшар. - Вярвам, че партньорството ни с „Екотехпродукт“ ще продължи и в бъдеще. Оборудването на Wood-Mizer се справя отлично с нашите производствени задачи. Wood-Mizer работи постоянно за подобряване на своите продукти. Очакваме с нетърпение да излезе нещо ново, защото благодарение именно на тези нововъведения и ние развиваме своето производство.“


Галерия
Още статии

Сдвоеният банциг HR250 може да направи един или два ряза при едно преминаване за листене на призми и дъски.

Повече

„Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили.“

Повече

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“

Повече

Първите новини за 2020 г. в мебелния бранш идват с новия брой на сп. ДМТ.

Повече

С отложена дата след превантивни здравни мерки.

Повече

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече

- Кафето като устойчива боя за текстил ============ - Велосипед от рециклирани кафе капсули========== Публикация на сп. ДМТ 6/2019

Повече

В съдържанието: Кортен - материалът с благородна ръжда; Дигиталният печат - технология на бъдещето; Интересни интериорни решениия и практични продукти за дома, базирани на магнитната левитация...

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code