Статии

Когато работиш с дърво, винаги измисляш нещо ново!

Дата: 28 юли 2015Сподели:

С пускането на втора смяна на банцига Wood-Mizer г-н Маргетич планира в близко бъдеще да увеличи натоварването на оборудването от сегашните 30-40% на 100%. Ето какво ни разказа г-н Маргетич в кратко интервю.
Как започнахте работа с дървесина?
Започнах да се занимавам с дървопреработка през 2009 г. и още от самото начало изнасям продукцията си в Италия. Дотогава почти 18 години ръководех международна транспортна компания, в която имаше 10 тежкотоварни автомобила. По това време често чувах от партньори, че в Италия има търсене на преработена дървесина, особено в селските райони.
Когато продадох транспортната си фирма и се върнах в Хърватска, открих интересна пазарна ниша: в нашия град Нашице в Славония и в окръга нямаше много дървопреработватели и това беше добра възможност за мен – заех се с износ на продукти от дървесина в Италия. Така се появи нашата семейна фирма Marpes d.o.o.
Каква дървесина преработвате и каква продукция получавате?
Ние се занимаваме изключително с експорт на собствена продукция. Както разбрахте, имам богат опит с логистиката, към който постепенно добавих познания за дървопреработването. В началото започнахме само с производството на дърва за Италия, после започнахме и производство на мебели за седене в селски стил от стар дъб, също за експорт. А когато купихме банциг Wood-Mizer, производството значително се разнообрази, като произвеждаме различни строителни елементи, дъски и други продукти от дървесина.
Как решихте да си купите банциг Wood-Mizer?
Разбрах за технологията на Wood-Mizer от интернет и в първия момент ме заинтригува колко икономична е тя с невисоките си разходи за енергия и труд, както и добрата й производителност. За мен е важно какво е съотношението на разходите за консумативи в крайната продукция. Старите банцизи като правило работят с мощни двигатели, а режещите инструменти за тях са скъпи, което значително оскъпява производството. Тази сметка повлия на моя избор в полза на Wood-Mizer.
Вие сте закупили линията LT70R с околобанцигова механизация и пулт с дистанционно управление. Това е най-производителният банциг от оранжевата серия на Wood-Mizer. Доволни ли сте от вашия избор? Имали ли сте проблеми с оборудването?
Този банциг напълно оправда нашите очаквания, не бих могъл да искам нещо повече. В началото го използвахме само за производство на материал, нужен ни в нашето производство. Но скоро се оказа, че има поръчки за дървен материал от страната. Когато пуснахме в експлоатация банцига LT70R, имахме проблеми с лентите. Те често се късаха. При нас дойде представител на Wood-Mizer и ни научи на някои тънкости в заточването и чапразенето на лентите. След това лентите спряха да се късат и нещата вървят по мед и масло.
Каква производителност постигате с вашия банциг?
Ние започнахме скромно с 5-10 куб. м на смяна, но след като добихме опит, особено вследствие на обучението за работа на банцига, което ни организираха Wood-Mizer, производителността започна да расте първо на 12-13 куб. м на смяна и към настоящия момент на 17 куб. М, като има потенциал да се увеличи и на 18-20 куб. м. Ако пресметнем количеството на преработваната дървесина, днес преработваме 40-50 куб. м на смяна. На пръв поглед производителността не е лоша, но при това оборудване ние ползваме едва 30-40% от неговата номинална мощност. Наша цел е в бъдеще да увеличим този показател на 100%.
Колко човека работят във вашето производство?
Като включим нашето семейство, петнадесет човека. На банцига Wood-Mizer работят трима работника на смяна. Планирам откриването на втора смяна, защото нарастват поръчките. Моят син и жена ми работят заедно с мен, а дъщеря ми в момента учи икономика и се надявам, като завърши и тя да дойде в нашия семеен бизнес.
Какви банцигови ленти използвате?
Използваме банциговите ленти на Wood-Mizer модел DoubleHARD с ширина 38 мм с профили 7/34 и 10/30. За поддръжката им ползваме оборудването на Wood-Mizer – заточващо устройство BMS250 и полуавтоматичното чапразило BMT250.
Разкажете ни за вашите бъдещи производствени планове?
Когато работиш с дърво, винаги измисляш нещо ново. В момента се проявява интерес към дръжки за метли. За това производство ни трябва многолистов циркуляр и аз се насочих към модела на Wood-Mizer EG300 – той се предлага като заръбващ циркуляр с два триона и може да работи и като многолистов, като могат да му се добавят до 5 триона.
Екотехпродукт ООД
София 1186,
ул. Стар Лозенски път 38
office@ecotechproduct.com
тел/факс: 02/979 17 10
тел.: 02/462 70 35
тел: 089 913 31 10
www.wood-mizer.bg
Снимки:
Иновационната 3D дървена обшивка за стена – един от многото предлагани продукти на компанията Marpes d.o.o. на италианския пазар.
Мебели за сядане – още един продукт от широкия асортимент на компанията Marpes.
Семейство Маргетич – Горан, Душка и синът им Саша – всички работят в семейния дървопреработващ бизнес. В бъдеще е възможно да се присъедини и дъщеря им Наташа, която в момента учи в университета.
Благодарение на хоризонталните лентови банцизи Wood-Mizer се пестят ресурси: енергия и дървесина.

Галерия
Още статии

Сдвоеният банциг HR250 може да направи един или два ряза при едно преминаване за листене на призми и дъски.

Повече

„Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили.“

Повече

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“

Повече

Първите новини за 2020 г. в мебелния бранш идват с новия брой на сп. ДМТ.

Повече

С отложена дата след превантивни здравни мерки.

Повече

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече

- Кафето като устойчива боя за текстил ============ - Велосипед от рециклирани кафе капсули========== Публикация на сп. ДМТ 6/2019

Повече

В съдържанието: Кортен - материалът с благородна ръжда; Дигиталният печат - технология на бъдещето; Интересни интериорни решениия и практични продукти за дома, базирани на магнитната левитация...

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code