Статии

Михаил Захариев, управител на фирма АКАДО

Дата: 25 февруари 2020Сподели:

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“


Визитна картичка на фирмата
Име на фирмата: АКАДО ЕООД
Адрес: София
Година на основаване: 2015


Персонал: общо 15, от които конструктори 2, проектант 1, администрация и ръководен персонал 2, заети в производството 10
Производствена база 500 кв.м.Развили сме нестандартен технологичен цикъл посредством комплекс от специализирани софтуери и нестинг дървообработващ център, при който производителността при производството е значително повишена, особено при изпълнение на серийни поръчки.
Членство: БКМДП


ДМТ: Бихте ли се представили накратко?
М.З.: Роден и израснал съм в Кърджали. През 2003 г. се дипломирах като инженер в специалността „Дървообработване и производство на мебели“ в Лесотехническия университет в София. Още по време на обучението си започнах да се занимавам с мебели, което продължава и до днес.
Семеен съм, с дъщеря на 9 г., която вече проявява сериозен интерес към интериорния дизайн и обзавеждане.
В свободното си време спортувам активно - баскетбол, фитнес, а и доста пътуваме семейно – в Европа и по света.


ДМТ: Разкажете ни за началото на бизнеса си. Как започна всичко? Какви бяха нагласите и очакванията ви за развитието му тогава?
М.З.: – Веднага, след като започнах следването си, разбрах, че това е моята професия и искам да създам собствено производство. Работих в най-големите и утвърдени фирми на българския пазар и добих много ценен опит и наблюдения. Предизвикателства има във всяка фирма и е много полезно човек да се поучи от този опит и от различните начини за справяне с предизвикателствата. Няколко години по-късно идеята за мое собствено производство узря, доби реални измерения и така започна всичко. Винаги съм си представял, че моето производство ще бъде базирано повече на технологии и автоматизация на процесите, затова една от първите ми цели беше да закупя първата машина. После дойде втора, последвана от нестинг дървообработващ център. И към днешна дата развивам производството с изключителен фокус върху технологията. Да създам свое собствено мебелно производство, се оказа по-трудно от очакваното, но и доста по-приятно.

ДМТ: Кой беше най-тежкият момент в работен план за вас?
М.З.: Не харесвам определението тежък момент. Аз съм предимно човек на действието, а не на емоцията. Затова, ако има някакви предизвикателства (а те са неизменна част от работата), предпочитам да запретна ръкави и да действам.

ДМТ: А най-щастливият?
М.З.: Щастлив съм винаги, когато видя крайния резултат от работата на екипа ни.

ДМТ: Кои са ценностите, от които се ръководите в работата си?

М.З.: Първо, това е разбирането ми за успеха. Успехът, както е казала една американска поетеса и певица, Мая Ангелу, е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш. Вярвам, че това е по-важно от чисто материалните измерения. Втората важна ценност за мен е екипът. Няма успешен бизнес без качествени хора. Обичам новите предизвикателства. Трудностите и опитът, които ми дават, са безценни и незаменими. Стремежът да се справя с тях, ми помагат да се развивам и ме мотивират да ги търся отново.

ДМТ: Кои са вашите основни клиенти и пазари? Как достигате до тях?
М.З.: Основните ни пазари все още са в България, но все повече клиенти от Западна Европа се обръщат към нас. Добрата дума от настоящи клиенти е най-добрата реклама и придържайки се към качеството, това продължава да работи изключително добре в наша полза.. Освен това инвестирам в реклама и спонсорство в спортни клубове.

ДМТ: Вие разполагате с високотехнологичен машинен парк и изпълнявате поръчки за обзавеждане по индивидуален проект. Мислили ли сте и за серийно производство? А за онлайн търговия?
М.З.: Да, имам интерес в тази посока. Все още тази идея стои неприключена и в някакъв момент ще я реализирам, но серийното производство като изработка и маркетинг се различава съществено от индивидуалните проекти и обзавеждане.

ДМТ: В какви посоки виждате потенциал за развитие на вашата фирма?
М.З.: Чужди пазари – Европа, Близък Изток. В днешно време комуникациите, транспортът и логистиката дават неограничени пазарни възможности.

ДМТ: Какви мебели харесва и търси българинът?
М.З.: Предвид технологичния бум в комуникационната сфера през последните десетилетия клиентите, в частност и българите, са все по-информирани за новите тенденции в дизайна, технологиите, възможностите и гъвкавостта в производството на мебели, съответно тези познания водят до по-високи изисквания от към качество на услугите и изделията, към сложност на изпълнение, свободата при изработка на различни форми, използването на различни материали. Българинът държи на качеството, може да го познае, да го различи, и аз като производител съм длъжен да се развивам, за да мога да покрия очакванията на клиентите.

ДМТ: Какви са основните проблеми, които срещате най-често в работата си?
М.З.: Проблемите в работата са общи за всички бизнеси в България – липсата на достатъчно квалифицирани кадри (което при нас е ключово, защото ние сме високотехнологично производство). Справяме се успешно с това обаче, като обучаваме нашите кадри, за да можем да разчитаме на тях.

ДМТ: Бихте ли споделили какви са вашите планове за близкото и по-далечното бъдеще?
М.З.: Работа, работа и пак работа.

Галерия
Още статии

Виртуална, добавена и смесена реалност са трита вида презентации, които...

Повече

Кои са най-високите дървета в света или пък най-старите...?

Повече

Как да се подобри движението на пешеходците в старите квартали на Шанхай, където...

Повече

Мебелната 2019, както всяка година, започва от Кьолн. От 14 до 20 януари се проведе 70-ото издание на ...

Повече

Interieur постави дръзко и с белгийски финес въпроса: Какво означава да организираш дизайнерско изложение днес?.

Повече

Новият офис дава възможност да работиш навсякъде и с всеки в условията на максимален комфорт.

Повече

Отговора откриваме в статия на фирма MOS CONSULT, публикувана в списание ДМТ.

Повече

През последните три десетилетия мебелната индустрия в световен и в регионален аспект се промени значително.

Повече

Дневната е в състояние на преход – там, където се намираха големи стени...

Повече

Дай Бей е главен редактор на списание Sina Home, организатор на Пекинската международна дизайнерска седмица, наградите Red Star Design и C Foundation...

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code