Статии

Мисли глобално, действай локално

Дата: 1 септември 2016Сподели:

Град Трявна, с население от малко по-малко от 10 хиляди души, има дългогодишна традиция в дървообработването. В края на 19 век там е създадено тревненското художествено училище, което е най-старото в България. Там са се обучавали майстори дърворезбари. Най-добрите примери за тяхното изкуство са украсените богати къщи в и извън страната - в Османската империя, Румъния, Сърбия и Русия.И днес в община Трявна има много хора, които обичат дървото, разбират този материал и работят с него.
В нашия бизнес e важно образованието
В близост до малкото градче Плачковци, където живеят около 2 хиляди жители, ние се срещнахме с г-н Стоян Делийски. Той е предприемач, който от 1995 г. се занимава с производството на дървен материал за строителството и мебелната промишленост. Днес това е семеен бизнес, в който освен Стоян работат и жена му Димитрина и сина им Мирослав.
"Първият ми банциг си го направих сам, - разказва Стоян. - Това беше вертикален лентов банциг, на който разбичвахме 3-4 кубически метра трупи на ден."
През 2002 г. Стоян си купува банциг Wood-Mizer LT20. Това е неголям хоризонтален лентов банциг, предназначен за малки и средни предприятия, лесен е за поддръжка и сравнително евтин.
"Да, - потвърждава Стоян, - От гледна точка на съотношението цена - качество тази машина за мен е перфектният вариант".
Едно от предимствата на технологията на Wood-Mizer се крие във факта, че банцизите използват тесни ленти. Тесните ленти правят тънък ряз в дървесината. По този начин от всяка трупа се получават повече дъски и по-малко отпадъци. Това означава че, за да се произведе определено количество дървен материал Wood-Mizer банцизите се нуждаят от по-малко суровина в сравнение с други технологии за рязане на дърво. Този фактор е от значение за околната среда. Стоян отчита това, защото източникът на дървесина за него са местните гори в Стара планина.
Днес в цеха на Стоян работят 4 банцига на Wood-Mizer. Работят 50 човека, а в силния сезон, когато има много поръчки, наема допълнителни работници като общата им численост достига до 100 души.
Всеки банциг Wood-Mizer е комбиниран със заръбващ циркуляр. Трупите се разкрояват на дъски, които след това се окрайчват до желания размер. Такава организация позволява на предприятието да обработи до 8000 кубически метра дървесина годишно, както от меки дървесни видове като бял бор и ела, така и от твърди - дъб, бук, череша. Банцизите Wood-Mizer успешно работят с всички дървесни видове.
"Отлично знам, че качествен дървен материал може да бъде произведен само от висококачествено оборудване, - казва Стоян Делийски. - Не без значение са и хората, които работят на оборудването. В нашия бизнес технологиите са достигнали ниво на развитие, което изисква разбиране на процеса. Важни са професионалните знания."
Самият Стоян и съпругата му Димитрина са горски инженери по образование, а синът им Мирослав е завършил професионалната гимназия в Тетевен, специалност дървообработване.
Инвестирай локално
Този принцип се спазва и от предприемача Станислав Димитров Пенев от малкото село Черновръх, където живеят само 63-ма човека.
"Заедно с един приятел работихме в Швейцария, добихме ценен опит и изградихме стабилно приятелство."
Връщайки се у дома, те основават компанията Стил-МС в село Черновръх и започват да се занимават с дървопреработка. През 2005 г. правят една малка инвестиция в оборудване и закупуват банциг Wood-Mizer, модел LT20 с хидравлика. През 2014 г. те добавят към своя технологичен парк втора такава машина.
"Това са много надеждни машини, - казва Станислав . - През всичките години на работа при нас е имало само козметични проблеми, с които ние лесно сме се справяли".
Предприятие Стил-МС купува местна дървесина от горските територии на Стара планина. От меките дървесни видове произвеждат строителна дървесина за местни фирми, а от твърдата дървесина правят детайли за местните мебелопроизводители.
"Основно работим за клиенти, които са тук в района на Трявна, - казва Станислав. – Понякога търсенето през зимата е по-ниско и ние, за да не спираме производството, произвеждаме дърен материал за износ за Турция".
Машините на Wood-Mizer предлагат гъвкавост, която е необходима в такива малки предприятия: те лесно преработват дървесина от различни дървесни видове на всякакви размери, без да е необходимо да се пренастройват.
Wood-Mizer чрез своя български представител "Екотехпродукт" ООД предлага на своите клиенти не само машини, а и сервизно обслужване и банцигови ленти.Станислав наскоро изпробва новите банцигови ленти от вида MaxFLEX, които Wood-Mizer пуска на пазара през 2014 г.
"С тези ленти скоростта на рязане е по-висока, - споделя Станислав . - Ние бичим около 8 кубически метра за 10 часа на всяка машина. В нашето производство лентите MaxFLEX издържат на 30-40 пренаточвания".
По този начин малките дървообработващи предприятия от община Трявна действат на местно ниво, имат стабилни доходи и постепенно се развиват като инвестират в модерно оборудване. Те използват местни суровини, грижат се за околната среда, предлагат продукти на местни клиенти и наемат на работа свои съседи. При това, никой от тях не се оплаква от кризата. Поръчки имат, защото тези малки производства гъвкаво реагират на промените в търсенето: през лятото се търсят строителни материали, зимата може да се работи за износ. Налице е и целогодишно търсене отстрана на производителите на мебели.
По този начин, като действат локално и мислят за интересите на своята общност, подобни предприятия допринасят за развитието на цялата българска икономика.

На снимките:
Стоян Делийски работи със сина си Мирослав, който е завършил професионалната гимназия по дървообработване в Тетевен
В цеха работят три банцига Wood-Mizer LT15 и един LT20 
Това предприятие създава 50 работни места
Станислав Пенев смята, че банцизите Wood-Mizer са много надеждни и произвеждат висококачествени дървени материали
В предприятие Стил-МС работят два банцига с хидравлика Wood-Mizer LT20
Станислав Пенев е доволен, че лентите MaxFLEX в неговото производство издържат до 30-40 заточвания
В град Трявна може да намерите малки работилници, където работят дърворезбари
Галерия
Още статии

Сдвоеният банциг HR250 може да направи един или два ряза при едно преминаване за листене на призми и дъски.

Повече

„Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили.“

Повече

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“

Повече

Първите новини за 2020 г. в мебелния бранш идват с новия брой на сп. ДМТ.

Повече

С отложена дата след превантивни здравни мерки.

Повече

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече

- Кафето като устойчива боя за текстил ============ - Велосипед от рециклирани кафе капсули========== Публикация на сп. ДМТ 6/2019

Повече

В съдържанието: Кортен - материалът с благородна ръжда; Дигиталният печат - технология на бъдещето; Интересни интериорни решениия и практични продукти за дома, базирани на магнитната левитация...

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code