Статии

Младите в бизнеса

Дата: 6 ноември 2019Сподели:


ДМТ: На страниците на списание ДМТ вече сме представяли фирма „Валиян”, а твоите родители са едни от основателите и собственици на фирмата. Моля да ни разкажеш сега малко повече за себе си.
Г.Я.: На 28 години съм, семеен, с едно дете. Работя във „Валиян“ отпреди да се дипломирам, започнах да се обучавам още на 16-годишна възраст. Всъщност съм преминал обучение през всички машини, с много малки изключения мога да работя на всяка станция, ако се наложи, включително на CNC машина. Мога и да създавам необходимите програми, които подобни машини изискват. Бил съм на няколко обучения и извън страната, основно за обработка на Corian. Запознавам се периодически с новостите в мебелното производство, в мебелния обков и в дизайна чрез организирани от фирмата посещения на семинари, изложения и други.
Някъде съм чел, че в Япония бъдещите ръководители преминават през всички позиции, за да познават добре производството, което ще ръководят. Излиза, че при нас работим по японски модел.

ДМТ: Защо избра да се включиш в семейния бизнес и ти сам ли взе това решение?
Г.Я.: Първоначалното решение не беше мое, а на баща ми. Изборът да продължа да работя във „Валиян“ обаче е изцяло мой.

ДМТ: Предизвикателство ли е да работиш с родителите си?
Г.Я.: Не зная доколко е предизвикателство, по-скоро е свързано с повече отговорност, тъй като всяко нещо, което кажа или направя, колегите ми могат да възприемат като произлизащо от управителите на фирмата. Стремя се винаги да изпълнявам по най- добрия начин всяко задание, като винаги се опитвам да предвидя и какви спънки може да срещнем при реализацията на проекта.

ДМТ: В днешно време модерните и притегателни за младите хора професии са в ИТ сектора, а работата, която ти вършиш, е доста трудоемка и често неблагодарна. Какво те привлича в обработката на минералните плочи?
Г.Я.: Да, безспорно ИТ секторът привлича много млади хора, които са мотивирани отчасти и от високото заплащане. В мебелното производство не могат да бъдат достигнати такива нива на възнаграждение, но затова пък работата във „Валиян” е изключително разнообразна.
Това, което ме привлича, е предизвикателството, желанието да видя реализирания проект в реална среда. Рядко изпълняваме проекти, в които има повторяемост, почти всички изделия на фирмата са единични бройки, уникати. А материалът Corian има уникални свойства, като пример бих посочил бар Night Flight, чийто дизайн е разработен от Светослав Тодоров, а ние сме изпълнители.

ДМТ: Как определяш работата си – по-скоро като творческа, или по-скоро като физическа?
Г.Я.: В моята работа присъстват и двете. Понякога натоварването е изключително, много често от нас изискват срокове за изработка, които са почти недостижими. Монтажът на изделия от Corian, които се налага да бъдат подготвени като отделни сегменти и слепени на място на обекта, често изисква от нас да проявяваме творчество, да сме креативни и комбинативни.

ДМТ: Имаш сертификати от DuPont за квалифициран специалист в обработката на Corian. Би ли ни обяснил по-точно в какво се състоят твоите умения?
Г.Я.: Corian дава много възможности за работа. Той е материал, който може да се огъва, да се слепва безшевно, да се обработва с режещи инструменти, да се инкрустират в една основа един или няколко цвята, а след финишната обработка – шлайфане и полиране, да изглежда като цялостен елемент. Бих могъл да дам пример с колоните в лобито на хотел „Парадайз Блу”, к.к. Албена, които са облечени с Corian.

ДМТ: „Валиян” работи в тясно сътрудничество с дизайнери и архитекти, а както всички знаем, те имат високи изисквания и понякога – нереални очаквания. Ти как се справяш?
Г.Я.: Според мен е оправдано дизайнерите да имат високи очаквания, ние във „Валиян” се стремим да им предложим адекватни продукти, които да отговорят на тези изисквания. Що се касае до нереалните очаквания, и по отношение на тях правим всичко възможно, стига да не е в противоречие с чисто физически закони, като например за земното притегляне. Смятам, че именно това е причината дизайнерите да се обръщат към нас – те получават продукти (проекти), които другаде биха им отказали да изпълнят. От друга страна, техните клиенти също са доволни да видят реализиран проект, който са одобрили на база на визуализация и бюджет. Получаваме много положителни реакции както от дизайнери, така и от инвеститори.

ДМТ: Какви са основните проблеми, с които се сблъскваш в работата си?
Г.Я.: Мисля, че основният проблем е свързан с твърде кратките срокове, които изискват от нас като производители. Самият процес преди изработка изисква проектиране, обезпечаване на необходимите материали и едва после идва производството. Проектирането може да бъде дълго, в зависимост от сложността, тъй като, както споменах, ние изключително рядко имаме повтарящи се изделия, а и повечето проекти, по които работим, са дело на известни дизайнери.

ДМТ: Разкажи ни някоя забавна случка от твоята работа.
Г.Я.: Понякога, след уморителен ден по време на монтаж, в командировка, си погаждаме номерца с колегите. Като да завържем крачолите на работните гащеризони, които обуваме сутрин, да скрием дрехите на някого и други такива. Аз например бях изпразнил флакона с шампоан на един колега, заменяйки го с майонеза, но се оказа, че съм избрал погрешния флакон, та съвсем друг беше този, който усети ефекта от „сюрприза“.

ДМТ: За какъв проект мечтаеш?
Г.Я.: Получавали сме запитвания за проекти на големи обществени пространства, повечето извън страната, където наистина има сериозни предизвикателства. Бих се радвал да взема участие в проект от такъв голям мащаб.

ДМТ: Като млад човек, който е избрал да остане да работи в България, би ли посъветвал повече твои връстници да направят същото?
Г.Я.: Категорично ДА! В България има много шансове, много възможности за младите хора. Достатъчно е да потърсят тези възможности, а и те ще стават все повече занапред. Освен това нека да не забравяме, че България е една от най-красивите страни, че тук има много по-близки и топли отношения между хората.

ДМТ: Какви са твоите планове, амбиции и цели оттук нататък?
Г.Я.: В краткосрочен план – ще продължа да се занимавам с обработката на Corian. Изключително много се интересувам от машините и технологиите в мебелното производство. Нямам намерение да търся друга посока на развитие, ще продължа да надграждам, защото вярвам, че красивите и функционални мебели правят хората доволни и в крайна сметка по-щастливи (макар че, може би, не си дават сметка за това). В естетична и хармонична среда хората са по-добри и по-спокойни, а ние във „Валиян” работим в такава сфера, която предоставя възможността да се погрижим за това.

Галерия
Още статии

Сдвоеният банциг HR250 може да направи един или два ряза при едно преминаване за листене на призми и дъски.

Повече

„Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили.“

Повече

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“

Повече

Първите новини за 2020 г. в мебелния бранш идват с новия брой на сп. ДМТ.

Повече

С отложена дата след превантивни здравни мерки.

Повече

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече

- Кафето като устойчива боя за текстил ============ - Велосипед от рециклирани кафе капсули========== Публикация на сп. ДМТ 6/2019

Повече

В съдържанието: Кортен - материалът с благородна ръжда; Дигиталният печат - технология на бъдещето; Интересни интериорни решениия и практични продукти за дома, базирани на магнитната левитация...

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code