Статии

Приключенията на Робиния в Европа

Дата: 16 февруари 2017Сподели:

В началото на 17-и век – по това време Колумб преди повече от 100 години вече е бил открил пътя към Америка, в европейските градини започнали да внасят екзотични американски растения и градинарят на френския крал Хенри IV получил малка фиданка от робиния, която грижливо посадил в кралската градина през 1601 година. Сега тази робиния е на 415 години и това е най-старото дърво в Париж.
Robinia pseudoacacia или бяла акация, както е популярен видът – е чудно дърво, което израства бързо - с по 20-30 см във височина ежегодно, добре понася засушаване, развива мощна коренова система , заради което я садят в песъчливи места, по склоновете на долове и покрай железопътни линии за укрепване на почвата. Най-интересни са свойствата на робинията за дървообработването. По здравина тази дървесина не отстъпва на дъба, а химическите свойства са такива, че не се нуждае от импрегниране. Дълготрайност, здравина и пожароустойчивост правят дървесината на робинията великолепен екологичен материал за мостове, траверси, настилки, тераси, градинска мебел и различни елементи в строителството – там, където дървените конструкции се намират на открито.
За да научим повече за приложението на тази дървесина, се срещнахме със собственика на унгарското предприятие Robinia Group KFT – Габор Ердели.
„Нашето предприятие се занимава само с производство на продукция от дървесината на робинията (бялата акация) – разказва г-н Ердели. - Ако става дума за Европа като цяло, то това е огромен пазар, няколкостотин милиона потребители. В миналото тази нужда се удовлетворяваше с тропическа дървесина, която беше относително евтина. Сега обаче мирогледът се измени – въпросите на екологията излязоха на преден план и тъй като е ясно, че изсичането на тропическите гори става с небезопасни методи, европейците правят избор в полза на по-екологичния местен вид – робинията, и са готови да плащат даже малко повече, отколкото за тропическата дървесина. По-голямата част от този пазар се състои от продукти за деца – детски площадки и градинки за игра. В Европа охотно харчат пари за деца, а да се строят площадки за деца, е наистина много интересно , защото от една страна това изисква креативност, а от друга -конструкцията трябва да бъде абсолютно безопасна за децата. И ако попитате децата, те винаги са ЗА играчки, пързалки и люлки от дървесина, защото това наистина е много „човеколюбив“ материал.”
Стратегия
„За да бъде стабилна компанията, трябва да има здрава основа – продължава г-н Ердели. – Преди беше популярна диверсификацията, когато компанията се занимаваше с различни бизнеси. Тази идея работеше преди 20 години. Сега, за да си най-добрият в работата, с която се занимаваш, трябва да подобряваш и консолидираш усилията във всеки отдел и на първо място това засяга умовете – човешкия капитал. Ние развиваме своя бизнес, като предлагаме на клиента повече, отколкото той може да получи другаде. Имам предвид допълнителното обслужване, дизайна, транспорта, монтажа на дървените конструкции и поддръжката в процеса на експлоатация. Аз често посочвам като пример бизнеса на месаря. Колко би преуспял той, ако му хрумне да продава само свински крака, а останалата част от трупа да изхвърля? Мисля, че няма такива глупави месари. Същото се отнася и за преработката на дървесината. Тя трябва да бъде максимална. Цялата суровина трябва да се превръща в продукция с максимална принадена стойност.”
По пътя към тази цел в началото на 2016 г. компанията Robinia Group придобива банцингов комплекс LT70 с дистанционно управление и конвейери за зареждане на трупите и транспортиране на готовите дъски.
«Защо избрахме Wood-Mizer – продължава г-н Ердели. – Горите с робиния се намират на югозапад и североизток в Унгария, а нашето предприятие е, примерно, по средата. Ако ние режем трупите самостоятелно, това ни дава възможност да купуваме дървен материал без предварително сортиране, а това значи, че суровината става за нас по-евтина. С банциг Wood-Mizer ние практически нямаме ограничения в размерите, защото той може да реже трупи до 1 м диаметър. Вторият важен фактор е този, че Wood-Mizer използват най-тесните банцигови ленти в технологията на разбичването. Това означава по-малко разходи на енергия, по-малко стърготини, голям обем готова продукция. За робинията това е съществено, защото диаметърът на трупите средно е 20-30 см, по-рядко – 40-50 см. Такива тънки трупи могат да се разбичват ефективно именно с тънък трион. Това, че инструментът сам по себе си е евтин, също означава икономия на разходи. Всичко това е много важно за малки компании, които имат за цел снижаване на себестойността. Потребителите са готови да платят повече за продукция от робиния, вместо за такава от тропическа дървесина - но не много повече. Робинията е екологично оправдан избор, но все пак този избор трябва да бъде оправдан и по цена.
Компанията Wood-Mizer се развива мощно в последните години. Отзивите за оборудването на Wood-Mizer са много добри. По тази причина за нас това беше инвестиция, в която сме напълно уверени. Цената нямаше голяма роля, защото важното е стабилна, непрекъсната работа и ниски производствени разходи. Сега в Унгария са създадени великолепни условия за развитие на малкия и средния бизнес. Правителството на страната е твърдо убедено, че икономика, в която работят многобройни малки компании, е по-устойчива и за малкия бизнес е създадена позитивна делова среда. Да получиш кредит за 10 години с цел закупуване на оборудване, както е в нашия случай, с лихва по-малка от 2% годишно, при това без голяма банкова гаранция, без скъпо външно консултиране – това сега е нормална практика в Унгария. На свой ред ние също се стараем да изпълняваме социални функции и да помагаме на държавата не само с данъци. Например ние си сътрудничим с трудово-изправителната система, създадохме 30 работни места за затворници. Те пристигат под охрана и с желание работят в нашето производство.”
Robinia hungaricum
В Европейския съюз от няколко научни института е разработен каталог на инвазивните видове, т. е. такива растения, микроорганизми и животни, които не са естествени за биосредата на Европа, а са внесени от други континенти и развитието на тези видове заплашва биологичното многообразие на Европа. Тъй като Robinia pseudoacacia е родом от Северна Америка, тя се оказа в списъка на инвазивните видове заедно с препоръките как да се полагат усилия за нейното разпространение. Това предизвика жива полемика в средствата за масова информация на Унгария.„Робинията толкова дълбоко е интегрирана в живота на унгарския народ – тя се използва не само в строителството и дървообработването, от нея правят фармацевтични препарати; благодарение на обилния цъфтеж тя е незаменима в пчеларството – че дори възникна идея да се нарече Robinia hungaricum и по този начин да се изтъкне важността на този вид за унгарското стопанство“ – казва г-н Ердели.
Любопитното следствие от тази полемика беше, че към робинията започнаха да проявяват интерес и в чужбина. На сайта Robinia Group има информация за многобройни проекти, изпълнени от тази компания: детски площадки за игри, тераси, дървени настилки около басейни, пейки и т. н. И между другото - и три големи международни проекта.
«Проектът за покрив на стадиона Letzigrund беше решаващ в нашия бизнес, защото това беше първият такъв проект от голям мащаб – разказва г-н Ердели. – Историята започна, когато Австрия и Швейцария спечелиха правото за провеждане на Европейския шампионат по футбол през 2008 година. Трябваше изцяло да се покрие стадионът Letzigrund . Единственият проблем беше да се намери подходяща дървесина. Разбира се, основното изискване към покрива на стадиона беше дълготрайност, но не последна роля играе пожарната безопасност и естетиката. Панелите на покрива са подложени на въздействия от околната среда, затова по-малко устойчивите видове дървесина ги изключихме веднага. Бързо стана ясно, че на изискването за дълготрайност отговарят само няколко тропически вида и робинията. За късмет швейцарците също отделят особено внимание на екологията и приложението на тропически видове за тях се оказа неприемливо заради начина на подготовка на тази дървесина. Това беше доста обемна работа, използвахме общо 210 км (около 20 камиона) дървен материал.
Наскоро знаменитият архитект Даниел Либескинд покани компанията Robinia Group да участва в създаването на търговския комплекс Westside близо до Берн. Разбира се, робинията не беше избрана случайно за този проект. 30 000 квадратни метра дървено покритие, сглобено от разработени в компанията Robinia Group съединения, умножиха многократно качеството и естетиката на търговския център заради свойствата на Robinia hungaricum. След него Даниел Либескинд покани специалисти от Robinia Group за проект на Конгресен център в белгийския град Монс, който беше културна столица на Европа през 2015 година. По този начин конструкциите от Robinia hungaricum стават популярни не само в Унгария, а дейността на Robinia Group е белязана от изключително интересни и доходни проекти.»
Г-н Ердели обаче смята , че «печалбата не може да бъде цел на бизнеса. Тя може да бъде мерило на твоята работа и начин да реализираш мечтите. Но не цел.»
Нека пожелаем повече мечти и повече сбъднати проекти на компанията Robinia Group KFT!
Снимки:
- Г-н Габор Ердели, директор на Robinia Group KFT, смята, че печалбата не може да бъде цел, а е само мярка за успеха и начин да се реализират мечтите.
-Банцигова лента Wood-Mizer LT70 с конвейери в производството на Robinia Group.
-Този банциг използва за разбичване на трупи най-тясната от всички възможни ленти.
-От здравата дървесина на робинията се произвеждат много продукти за използване на открито.
-На монтажната площадка се оцветява конструкция на детска площадка – това ще бъде павилион-магазин.

Галерия
Още статии

Този метод работи на световно ниво и може да помогне и на българската икономика. Той вече се прилага от малките български дървообработващи фирми, намерили правилния начин да се измъкнат от кризата.

Повече

Знаете ли, че една трета от живота на човек преминава в сън? А знаете ли на какво спите, какво е това, на което полагате тялото си вечер след тежък и продължителен ден?

Повече

Музеят на ИКЕА отвори врати в Eлмхулт, Швеция в края на юни. Той се намира в сградата на първия магазин на компанията, открит през 1958 г.

Повече

Бош Фенс Роудшоу 2016, което започна в началото на м. юни в Благоевград, премина през Стара Загора, Пловдив, Варна и Велико Търново, a тази събота завърши триумфално в Бургас.

Повече

Wood-Mizer разширява продуктовата си гама с два нови модела двулистови заръбващи циркуляри.

Повече

Skil прави всичко възможно да улесни домашните майстори, като специално внимание се обръща на неопитните.

Повече

ONE DESIGN WEEK 2016 представя195 чуждестранни и 132 български артисти.

Повече

Поставете ролетката, плъзнете бутона, натиснете и готово – с лазерната ролетка Zamo от Бош измерването на дължини и разстояния е супер лесно.

Повече

След мащабен проект по ребрандиране, марката TED зарадва своите клиенти и партньори не само с напълно обновена и модерна визия, но и с изцяло ново продуктово портфолио в реновирания фирмен магазин.

Повече

Международният фестивал за съвременен дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK кани всички визуални артисти да се вдъхновят от епохата на 60-те и 70-те години и да се включат в създаването на серия юбилейни плакати по случай 50-годишния юбилей на Бомбичката.

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code