Статии

С фантазия към дървесината

Дата: 22 януари 2013Сподели:

Руският писател Лев Толстой твърди, че всички щастливи семейства си приличат. Днес обаче сме на гости на едно полско семейство, което, струва ни се, е намерило уникална рецепта за щастието.

Недалеч от полското градче Коло - добре известно на банцигарите от цял свят със завода за банцизи Wood-Mizer, има едно удивително място, собственост на семейство Матусяк.

Прекрасна къща, излязла сякаш от някоя приказка, обградена с градина, в която дървените беседки съседстват с барбекюто, а наблизо ромоли поточе в идилична атмосфера на спокойствие и безметежност.
Това вълшебно място е създадено от Ежи и Мария Матусяк.
"Когато навърших 17, започнах работа в голяма мебелна фирма, където се учих 13 години. Усвоих тънкостите на занаята при производството на мебели и заобичах работата с дървесината, този чудесен природен материал" - разказва Ежи Матусяк.

През 1989 г. Матусякови основават семеен бизнес и, разбира се, започват да обработват дървесина.
"Започнахме, може да се каже, от гола земя, от нулата" - спомня си Ежи.
Веднъж в работилницата им пристига специалист от завода на Wood-Mizer. Вижда саморъчно приспособената машина, провежда разговор със собственика, съветва го как да се грижи за лентите и си тръгва.
"След три часа от завода на Wood-Mizer се обаждат и питат дали имаме желание да тестваме тяхна лентова машина - разказва Ежи. - Отначало нямах желание - имаме си достатъчно работа, но съпругата ми Мария успя да ме убеди."
"Казах му: дай да пробваме, няма да навреди" - спомня си Мария Матусяк.

Така през 2004 г. на производствената площадка, която е разположена зад къщата на семейството, се появява хоризонтален лентов банциг LT15 с електрически двигател.
Особеност на тази машина е лесното й обслужване: рамата се състои от сегменти, с помощта на които Ежи Матусяк може да разбичва трупи с дължина до 12 метра. Режещата глава, на която върху две лентоводни колела е монтирана лентата, се движи по рамата, разрязвайки трупа на дъски - по една на ход. При това машината не се нуждае от пренастройване, ако се премине към друг размер на заготовката - режещата глава просто се позиционира на необходимата височина, за да се получи дъска с желаната дебелина.

"Тествахме машината три години. Инженерите от завода на Wood-Mizer прекараха тук много часове и повечето от новостите, внедрени в LT15, бяха тествани за първи път в двора ни" - смее се Ежи Матусяк.

От пускането на пазара на тази машина през 1997 г. досега компанията е произвела над 10000 банцизи LT15 с нови функции, които постепенно стават стандарт. Това е електронното устройство SW, което автоматично определя дебелината на дъската и позиционира режещата глава на точната височина. Освен това са разработени допълнителни устройства за белене на кората и електрическо задвижване на главата.
"Банцигът LT15 е напълно безпроблемен. За всички тези години не сме имали нито една сериозна повреда, въпреки че работим с него непрекъснато" - казва Ежи.
И така, след три години на тестове, той взима решение да закупи тази машина от Wood-Mizer.

Днес на машината работят двама от синовете на семейство Матусяк - Рафал, на 32 години и по-малкият, Карол, на 28 години. Те разбичват всеки ден за 10-12 часа по 5-7 кубически метра дървесина.
Най-големият син Павел е на 33 години и работата му също е свързана с дървесината.
"Той притежава дарба, проявява фантазия към дървесината и изработва прекрасни стълби" - разказва майка му с чувство на гордост.

При семейство Матусяк има още двама ученика, заети с производството, а от 1989 г. насам през семейната фирма са минали общо 50, като повечето от тях продължават да се занимават с дървообработка.

В строителния сезон те разбичват конструкционни елементи за покриви, а зимата изработват уникални продукти - хранилки за птици, клетки за зайци, кучешки колиби. Цялата тази продукция - сглобена и боядисана - се изнася за Холандия, Англия и Германия. Семейството изработва и специални сглобяеми етажерки за магазини, които са удобни за транспортиране, предназначени за излагане на широк спектър от техните продукти - гнездилки за птици, хранилки за синигери, на които може да се закачи парче ябълка или сланина, поилки за птици и др.

"Въпреки че банцигът LT15 не изглежда голям, разбичваме на него по 1700 куб. м дървесина на година - и за собствени нужди, и като услуга" - разказва Ежи.
През лятото се стремят да разбичат повече, подготвяйки материал за зимата. Саморъчно направена сушилня им помага да съхранят качеството на дъските, а част от заготовките се импрегнират.

"През миналата година направихме 2 милиона дървени керемиди. Сезонът едва започва, а вече имаме поръчка за 500 000 броя."
Мария Матусяк също е заета в семейния бизнес.
"В цеха за вторична обработка никой не може да се сравнява с нея. Тя може да обработи до 1000 елемента на час" - възхищава се Ежи от своята съпруга.

На нашия въпрос как семейството прекарва свободното си време, те дружно се смеят:
"Огледайте се, дворът ни е като курорт. Домът за нас е най-хубавото място на света".
В съседство са построени три къщи за синовете.
"Сутрин ставаме към 7.30 ч., закусваме и всеки се захваща за работа."
Вижда се, че това занимание им е по душа, че не им тежи и дотяга.
Понякога, разбира се, Ежи избира риболова. Но и тук съдбата му се усмихва: кариерата за кафяви въглища, която се намира близо до имота им, се рекултивира и в най-скоро време ще се превърне в езеро.

54-годишният Ежи се смее много и се чувства наистина щастлив. Така че е възможно великият руски писател Лев Толстой да е сгрешил, мислейки, че всички щастливи семейства си приличат. Тук виждаме и усещаме, че щастието прави хората уникални.

Източник: сп. ДМТ, бр. 5/12

Галерия
Още статии

Четете новия брой на списание ДМТ дори и в извънредни за страната ни обстоятелства.

Повече

Иван Милев, управител на „ИВ-ЕЛ“ ЕООД „Конкуренцията е здравословна и движеща сила за всеки един бранш, защото тя притиска фирмите да бъдат гъвкави, иновативни и ефективни.“

Повече

Димитър Янушев, управител на „Палисандър“ ООД

Повече

Сдвоеният банциг HR250 може да направи един или два ряза при едно преминаване за листене на призми и дъски.

Повече

„Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили.“

Повече

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“

Повече

Първите новини за 2020 г. в мебелния бранш идват с новия брой на сп. ДМТ.

Повече

С отложена дата след превантивни здравни мерки.

Повече

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code