Статии

Странстващият банцигар

Дата: 18 юни 2012Сподели:

Въпреки че във Великобритания финансовата криза продължава и е трудно да се получи банков кредит за стартиране на бизнес, бившият инженер от ВВС решава да реализира идеята си, ставайки пътуващ производител на фасониран материал в западната част на Англия.

Ник Хоутън, 38-годишен, купува банциг Wood-Mizer LT40, след като се уволнява от Кралския военновъздушен флот, където работи 12 години като инженер на реактивни двигатели. За машината заплаща около £21000.
Ник отдавна обмисля идеята да стане "пътешестващ банцигар". Да пътува от място на място заедно със своя мобилен банциг, разбичвайки трупи направо в двора на своите клиенти, е романтично. Но в неговото родно графство Уилтшир няма голямо търсене на такива услуги, тъй като там вече действат няколко мобилни машини. Затова се налага Ник да съвмести работата си на наемен техник по поддръжка на самолетите и вертолетите в съседната малка авиогара Кембъл в Глостършир и успоредно с това да заработва като банцигар.

Постепенно бизнесът с разбичването на дървесина се развива: търсенето малко по малко нараства, а с това се увеличават и доходите. Откритата нова ниша - производство на строителни материали за дървени къщи и конструкции - окончателно определя неговия избор в полза на дървообработката.
"За половин година получих повече поръчки, отколкото когато и да било" - разказва Ник Хоутън.

Той обръща внимание на прецизността, с която работи машината, на лесното й управление, стабилността и удобството при транспортирането и казва, че това са най-важните предпоставки за успеха на бизнеса му. Въпреки че не разбичва големи обеми - по 300 куб. метра на година - лентовият банциг му дава възможност да печели от такава област като производството на екологично чисти строителни материали от дъб.

Разбира се, за тази задача много му помага банцигът LT40, известен още като "работния кон" на Wood-Mizer, осигуряващ високо качество на готовия фасониран материал.

"От моя гледна точка хидравличните лапи за натоварване на трупите ми дават независимост. Сякаш съм човекът-оркестър - мога да изпълнявам всички операции съвсем сам. Смятам, че LT40 е едно от най-висшите постижения на инженерната мисъл в областта на дървопреработката, въпреки че до днес не съм изпробвал всички възможности на тази машина, както правят другите производители. Харесва ми монорелсовата система на Wood-Mizer, по която се движи режещата глава, защото не ограничава диаметъра на обработвания труп за разлика от другите дървообработващи машини, които са с две релси. Колкото и той да е тежък, мога сам да го натоваря на машината и да го разбича. Електронното устройство за задаване на дебелината ми помага да поддържам производителността и точността на високо ниво. Това устройство бързо позиционира режещата глава за следващия срез. Тясната и тънка лента също има своите предимства. Когато сравнявам LT40 с моя стар верижен трион, който «изяжда» една дъска на всеки четири среза, със задовоство отбелязвам, че с LT40, напротив, мога да произведа една дъска повече от всеки дървесен труп. Удивително!
Относително ниската цена на машината и нейната способност да произвежда качествен фасониран материал са критериите, които определят моя избор" - допълва Ник Хоутън.

Преди да се заеме с дървопреработка, Ник Хоутън преминава тридневно обучение в Девон с Кал Стивън, агент на Wood-Mizer за Югозападна Англия и Уелс.
Завърнал се в своята работилница, разположена в старинното градче Малмесбури в Уилтшир, той получава първата си поръчка от горовладелска компания за разбичване на бук и гръцки орех. Тези дървета в парк Додингтън, графство Глостършир, трябвало да се отсекат, тъй като растяли в опасна близост до сградите. Ник Хоутън разказва: "Букът беше много тежък, но LT40 манипулира с лекота с такива трупи. Разбичих ги на дъски с широчина 61 см и дебелина 5-7.5 см, които щяха да се използват за производството на мебели" - обяснява той.

Ник използва ленти Wood-Mizer Silvertip, които сменя по три-пет пъти на ден в зависимост от типа на обработваната дървесина. Разбичването на дъб изисква трикратна подмяна на лентата. До ден днешен Ник използва същия комплект ленти, които е закупил заедно с машината си преди девет години. Той заточва и чапрази лентите сам с помощта на фирменото оборудване Wood-Mizer.

Понякога се хваща да работи за клиенти, които не знаят какво точно да правят с трупите. Тогава Ник им препоръчва да ги разбичат на дъски с дебелина 5-7.5 см, които могат по-късно да се обработят в заготовки с необходимия размер.
Размишлявайки над причината за нарастващото търсене на неговите услуги, обяснението му е, че в графството вече се носи слухът за мобилния банциг и неговите възможности. Повечето поръчки в момента са от частни стопанства за производството на греди. Ник взима по £280 (€311) за работа на ден, обработвайки дъб, който струва £22 (€ 25) кубичния фут. Производителността му е 30 куб. фута за 15 минути.

Това е огромна икономия за клиентите, ако те разполагат със собствени трупи. В допълнение те могат да си възвърнат част от разходите по производството, продавайки определено количество от фасонирания материал. В тези случаи Ник предлага и допълнителна услуга – посредничество в продажбата между собствениците и строителните компании. Нарастващото търсене на дъбов материал за строителството на гаражи, къщи и селскостопански постройки, както и очакваното възстановаване на строителния пазар поставят невиждани перспективи пред бизнеса му.

Източник: сп. ДМТ, бр. 3/12

Още статии

Как да разбичвате тънки трупи и да получавате печалба? Има добри технологични решения, доказани в практиката

Повече

Достъпен и икономичен банциг за начално ниво на производство на палети. Дървопреработвателите от различни страни често използват като допълнение към банцига LT15 хоризонталния листач HR115.

Повече

Екотехпродукт ООД има удоволствието да Ви покани на традиционния „Ден на отворените врати“ на 06 Октомври 2017 г., петък, от 10:00 ч. в своето дъщерно предприятие Вита 02 ЕООД, гр. Тетевен, кв. Полатен.

Повече

Испанският предприемач Давид Мартин успешно съвместява бизнеса и хобито: той прави уникални неща от дървесина и смята, че този чудесен природен материал съдържа в себе си образи, които само трябва да почувства и да извае.

Повече

Древният манастир Света Тройца в Етрополе, където духовният живот не е преставал, постепенно се обновява като се запазва автентичният му облик

Повече

Гринд ЕООД сключи административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2014-2020, процедура чрез подбор на проекти BG05M90P001-1.003 Ново работно място 2015.

Повече

Wood-Mizer започва пролетна промоция за оранжевата серия банцизи.

Повече

Светещ мокет е най-новата съвместна разработка на Philips Lighting и Desso.

Повече

Как великолепното дърво, родено в Америка, пресече океана, прихвана се в Европа и стана национално достояние на Унгария

Повече

Ако сте изработили нещо интересно от дървесина, разбичена от вашия банциг Wood-Mizer, включете се в конкурса “Моят проект 2017”!

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code