Статии

Строителни материали с история

Дата: 12 февруари 2015Сподели:

Инициалите HBM на фирмата означават Historic Building Materials или в превод “Строителни материали с история”. Преди 15 години собственикът Радек Шинделяж е видял възможност в този нетрадиционен сектор на пазара и се е захванал с продажба на стара дървесина, на която днес вдъхва нов живот.
Става въпрос за дървен материал, използван минимум 100 години в домакинството или в гражданското строителство.
По-голямата част от чешките компании, занимаващи се с разрушаване, преобразуване и премахване на сгради, все по-често се възползват от услугите на екипи на HBM-Wood. Техен ангажимент е да събират дървения материал.
“След нас не остава нито парченце дървесина” – обяснява Шинделяж .
Трупите, които по някаква причина са обгорели, както и тези с гвоздеи преминават през щателна чистка.
Процесът спомага за опазването на природата. Вместо старата дървесина да се гори, което предизвиква отделяне на отровни газове в атмосферата, тя се използва повторно, като по този начин отпада необходимостта от нова сеч.
През 2011 година Шинделяж намира начин да увеличи добавъчната стойност на продукцията си – вместо просто да продава старата рециклирана дървесина, той я разбичва по размери, поръчани от клиента.
“За осъществяването на тази дейност след задълбочено проучване в интернет се спрях на хоризонтален лентов банциг. Харесва ми, че технологията е икономична - обяснява Радек. Допълва, че при избора на модела първоначално се е колебаел между машина на чешки производител и алтернатива на Wood-Mizer. - Спрях се категорично на Wood-Mizer CZ. Спечели ме подходът им към нещата. Като начало от компанията ми показаха тяхна машина в експлоатация, намираща се в цех, недалеч от моя. Предложиха ми и услугата ReSharp – заточване и поддръжка на банциговите ленти” – допълва собственикът.
Така производството HBM-Wood се сдобива с хоризонтален банциг с тесни ленти модел LT20, който осигурява три нови работни места.
“За нас най-важният въпрос е качеството на бичене. Старата и суха дървесина се обработва внимателно, като дебелината на дъската остава 1 см” - споделя Шинделяж. И пояснява, че биченето върви без напрежение. Капацитетът на машината е 3 куб. метра на ден. А основните клиенти на производството се намират в Италия - компании, които произвеждат мебели, както и интериорни панели.
За да работи ефективно машината на Wood-Mizer, при производството на HBM-Wood се поддържа запас от банцигови ленти, опаковани в 3 кашона по 15 броя всеки. Веднъж в седмицата единият кашон се опакова и се изпраща за заточване и чапразене в столицата Прага в сервиза ReSharp. След три дни лентите се връщат напълно готови за работа.
В HBM-Wood се използват ленти SilverTIP – достъпни като цена и в същото време много добри. Те отлично режат стария сух материал. За този вид ленти от голямо значение е дървесината да е без кора и замърсявания.
Ето как банцигът на Wood-Mizer допринася сериозно за процъфтяването на бизнеса на чешката фирма, отнасяща се с уважение към опазването на природата.


Снимки:

Господин Радек Шинделяж, основател на компанията HBM-Wood, показва стар дървен материал, който след преработката намира нов живот в интериора под формата на мебели или интериорни панели.
Преди старите трупи да влязат в производство, се сортират и почистват от метални скоби и гвоздеи.
Въпреки леката си конструкция банцигът Wood-Mizer LT20 бичи безпроблемно дървесина с различна твърдост, в това число и стари сухи трупи.
Тук нищо не се изхвърля, дървесните отпадъци се преработват в пелети за отопление.
Старите трупи, на които предстои преработка.
Готовият материал.
Собственикът на чешката фабрика показва трислоен панел с горен слой от стара дървесина.

Галерия
Още статии

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече

- Кафето като устойчива боя за текстил ============ - Велосипед от рециклирани кафе капсули========== Публикация на сп. ДМТ 6/2019

Повече

В съдържанието: Кортен - материалът с благородна ръжда; Дигиталният печат - технология на бъдещето; Интересни интериорни решениия и практични продукти за дома, базирани на магнитната левитация...

Повече

„Устойчивият дизайн трябва да следва идеята за създаване на продукти, които имат положително влияние върху околната среда.“

Повече

Нови продукти, концепции и вдъхновения за по-голям жилищен комфорт.

Повече

Благодарение на технологията “Connect", Häfele реализира "умен дом" посредством "умни мебели".

Повече

Interzum Award 2019: двойна награда за Hettich ComfortSpin и ViZard by ambigence бяха наградени.

Повече

На специална церемония премиерът Б. Борисов, откри модернизирания завод за санитарна арматура по повод 85-годишнината на фирмата.

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code