Статии

Свилен Гамолов с две престижни награди за един стол

Дата: 20 юни 2018Сподели:

Със Свилен Гамолов сме ви срещали и по-рано на страниците на списание ДМТ. Сега поводът е световното признание и получените две от най-престижните международни награди за дизайн за последния му реализиран проект - стола Ексо.

Как би искал да те представим?
Като български дизайнер. Това само по себе си е достатъчно.

Очакваше ли да спечелиш най-голямата награда - платинената A Design? Какво означава за теб тази награда?
Очаквах, че ще спечеля награда. Имам основание да нарека себе си експерт в областта, в която работя. Бях напълно наясно какво съм създал. Предварителното оценяване на работата ми също ме постави сред наградените в конкурса. Но крайният резултат ме изненада. Вместо очакваната златна или сребърна награда получих най-високата, платинена награда. Това е вторият такъв случай и победа за България в цялата история на A Design Award в Комо, Италия. За първи път през 2010 г. нашият колега - арх. Петър Захаринов, печели платинена награда в този престижен конкурс. Осем години по-късно успях да повторя това постижение при многократно повече участници и огромна международна конкуренция. Това прави наградата толкова ценна. Това е признание за мен и България. Доказателство за това, че тук може да се създава дизайн на ниво. И още повече. Едва ли всички си дават сметка за това, че най-високо наградените творби на такива престижни конкурси фокусират вниманието върху себе си и определят посоката за развитие на тандема дизайн-индустрия в световен мащаб за поне едно десетилетие напред във времето. Тези творби са обект на интензивна медийна кампания и достигат до всички заинтересовани фирми, които много внимателно следят новините и тенденциите в индустрията. Много ме радва фактът, че България бавно, но убедително започва да налага своя дизайн идентичност. Това означава още по-упорита и отговорна работа за цялата колегия в бъдеще. Защото днес светът е пренаситен с изключителни образци на продуктовият дизайн и конкуренцията става все по-голяма. Но аз смятам, че имаме какво да покажем и дадем.

Наскоро се завърна от Ханджоу, Китай, където получи официално огромно признание - сертификат DIA (Design Intelligence Award), който удостоверява, че столът Ехо (Ексо) е в Топ 100 на най-добрите дизайн продукти в света за 2018 година. Би ли ни разказал малко повече за тази награда?
Първо трябва да разкажа какво представлява самият конкурс. Той е сравнително нов международен конкурс за дизайн. Това бе едва третото му издание. Но това, което го прави наистина авторитетен, е неговият домакин и международното жури, съставено от личности като Марк Брейтенберг, Джош Оуен, Ралф Вайгман и други. Домакин на конкурса е Държавната академия за изящни изкуства на Китай. Тя се намира в гр. Ханджоу, древна столица на поезията, философията, науката и изкуствата в Китай. Градът съчетава в себе си чара на запазената в автентичен вид стара част и задъхания ритъм на новия град, изграден предимно от модерна инфраструктура и високи сгради. Ханджоу е седалище на много извесни китайски компании, сред които е и интернет гигантът Али Баба. Близостта на града до Шанхай (само на 120 км), съчетанието от древни храмове, сгушени по склоновете на хълмовете и околните планини, запазената колониална архитектура и съвременните сгради около Западното езеро правят Ханджоу едно наистина необикновено място със собствен облик и неповторима атмосфера. Самият конкурс е разделен на няколко категории, преминаващи три етапа на елиминация и класиране. От общо 7436 подадени проекта от целия свят в началото, на втори етап останаха да се състезават 537, които трябваше да представят в Китай продукти и прототипи за разглеждане от журито. От тях останаха само общо 100 победители във всички категории. В моята категория - Културна иновация, раздел мебели, участвах с проекта за стол Ексо. Това е стол с многофункционално предназначение за интериора, но има възможност да бъде трансформиран и за външна употреба. От този базов дизайн занапред предстои да се разработи серия от продукти. Наградите във всички категории бяха връчени на специална церемония, организирана на територията на Художествената академия, в присъствието на организаторите на конкурса, почетното жури, представители на официални правителствени институции, спечелилите участници, много гости и екипи на местни и световни медии. Вечерта на големите награди е част от Седмицата на дизайна в Ханджоу.

Конкуренцията сред участниците и в двата конкурса е огромна. С какво смяташ, че именно твоят проект е впечатлил реномираното международно жури?
Аз много се притеснявах от прототипа, който изпратихме до Китай. Поради краткия срок за изпълнение и изпращане се допуснаха някои недостатъци в шева на тапицерията. Всичко друго по стола постигна максимално добри показатели. Но притесненията ми се оказаха необосновани, защото журито е оценило цялостната идея на проекта, а не качеството на шева. Самият стол, освен обект с естетическа стойност, представлява завършен модел в геометрично отношение. От него нищо повече не може да се отнеме или добави. Ергономична и лека, конструкцията му позволява лесно монтиране и демонтиране на двата основни съставни елемента. Елементите се подреждат и пакетират един в друг по такъв начин, че в един стандартен морски контейнер могат да се съберат голямо количество столове, готови за спедиция през океана.

Ти проектираш и разработваш прототипа на стола Ехо (Eксо) за мебелния бранд F2. Не е тайна, че в последните години фирмата има сериозни финансови затруднения. Смяташ ли, че столът ще бъде произведен? Ще търсиш ли друг производител?
Предпочитам да не коментирам нашироко този въпрос. Единственото, което мога да кажа по темата, е, че действително този стол бе проектиран за продуктовата линия на въпросната фирма, както и още няколко изделия. Имахме само уговорки, но не и подписани документи или платени хонорари. На един етап фирмата просто спря контакт с мен по неизвестни причини. Преди това не сме имали каквито и да е неразбирателства, а точно обратното, поддържахме много добри отношения. Крайната ми изненада от ситуацията в началото се превърна в спешна необходимост да взема бързи решения, за да не се провалят всички конкурси, в които участва проектът. Този продукт се асоциира все още с F2, тъй като вписванията за участие в световни конкурси се случиха, преди да стане ясно, че този и другите проекти се изоставят от фирмата. Стол Ексо е собственост на моя бранд и ще се произвежда от оторизирана от мен фирма. Изделието е регистрирано в Европейското патентно ведомство в Испания. Този проект получи живот и се осъществи благодарение на отправения от мен зов за подкрепа в социалните мрежи. Отзова се голяма част от дизайнерската общност в България, приятели и хора, които никога не съм срещал, както и българи, работещи в чужбина. Искам специално да благодаря на всички, които ме подкрепиха морално и финансово според възможностите си. Благодаря ви

Цялото интервю можете да прочетете в списание ДМТ бр. 3/2018.

Галерия
Още статии

Сдвоеният банциг HR250 може да направи един или два ряза при едно преминаване за листене на призми и дъски.

Повече

„Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили.“

Повече

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“

Повече

Първите новини за 2020 г. в мебелния бранш идват с новия брой на сп. ДМТ.

Повече

С отложена дата след превантивни здравни мерки.

Повече

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече

- Кафето като устойчива боя за текстил ============ - Велосипед от рециклирани кафе капсули========== Публикация на сп. ДМТ 6/2019

Повече

В съдържанието: Кортен - материалът с благородна ръжда; Дигиталният печат - технология на бъдещето; Интересни интериорни решениия и практични продукти за дома, базирани на магнитната левитация...

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code