Статии

Три причини за закупуване на ново оборудване

Дата: 5 януари 2012Сподели:

Всеки, който поне веднъж е посещавал дървообработващ цех, знае, че навсякъде са разпилени дървесни отпадъци - мръсотия, която работниците не забелязват подобно на художници, за които творческият безпорядък е част от професията. Затова с учудване забелязваме чистотата в казанлъшката фирма "ПенитаЛес".

Дървообработващото предприятие предлага пълен цикъл на производство - разбичване, сушене, форматиране, сглобяване на готовите продукти, но на нейната площ от 0,7 хектара цари такава чистота, че е трудно да предположим извършването на някакъв производствен процес тук. Чак когато виждаме работниците - всички във фирмено облекло с логото на "ПенитаЛес", разбираме, че сме попаднали в предприятие с висока производствена култура.

Собственикът на фирмата г-н Пенко Стефанов е родом от Казанлък. Завършил е ЛТУ и по професия е лесовъд. Бил е директор на горското стопанство в града, но след промените в страната и с появата на нови възможности се ориентира към частния бизнес.
"В началото, както и много други, се заех с търговия - разказва Пенко Стефанов. - След това, от 1995 г. - с разбичване на дървесина. Първата ми машина - старият блок-банциг, в момента е на 40 години. За първи път видях хоризонтален банциг Wood-Mizer на изложението в Пловдив. Хареса ми веднага, но нямах достатъчно пари, за да го купя. Затова в началото взех верижна "Хускварна" с бензинов двигател".

Минава време. Предприятието постепенно расте и се оборудва с различни машини. Появява се сушилня с обем 50 куб. м. Накрая идва ред и на хоризонталните банцизи.
Пенко прави избор в полза на малките модели Wood-Mizer от серията LT15.
"Допадна ми и цената, и това, че имат много лесно управление. Що се отнася до качеството на разбичване, то е точно такова, каквото ни е необходимо - гладка, равна повърхност и точност на дебелините."
Минават още няколко години и през 2009-2010 г. Пенко продава старите два банцига LT15 и вместо тях купува два нови LT15, но вече с устройства за задаване на дебелините.
Защо?
"Смятам за правилно след всеки четири години на експлоатация машините да се продават и да се купуват нови - обяснява своето решение Пенко. - И затова си има причини. Първо, не се занимаваш с ремонти: новите машини не се развалят. Това означава, че работният процес не спира. Второ, новите машини са в гаранция. Защитен си финансово, а ако нещо се случи, производителят ще изпрати сервизни техници и те ще го оправят. Трето, за четири години, дори да купуваш един и същ модел оборудване, в неговата конструкция са направени изменения и са се появили нови функции. Всичко това взето заедно прави предприятието по-конкурентоспособно и устойчиво на кризите."

В случая с "ПенитаЛес" имаме компания, която само с два неголеми банцига Wood-Mizer LT15 в началното звено на производството е осигурила поръчките си за месеци напред.

На машините работят 4 човека: по един оператор и по един помощник на всяка. Разбичват дугласка и смърч при едносменен режим с производителност 250-300 куб. м на месец.
"Новите ми машини Wood-Mizer не могат да се сравнят със стария блок-банциг - уверява Пенко Стефанов. - Ако блок-банцигът прави 1 куб. м, Wood-Mizer ще произведе 8 куб. м фасониран материал от същото количество изходна дървесина.”
Технологията на разбичване, разработена от фирма Wood-Mizer, е основана на използването на тънки и тесни ленти, които правят разрез с дебелина едва 2 мм. Рандеманът може да достигне 80%. В сравнение с другите технологии Wood-Mizer е изключително икономичен, не само защото произвежда повече готова продукция от даден обем суровина, но и защото изразходва по-малко енергия.
Например банцигът LT15 е снабден с двигател с мощност 7 kW. Операторът задава дебелината на дъската чрез специално електронно устройство, което позиционира автоматично режещата глава в нужното положение. Това е една от новостите, която вече влиза в стандартната окомплектовка на машините LT15 и която Пенко Стефанов получава благодарение на стратегията си периодично да обновява машинния парк. Точността на разбичване с неговите нови машини е нараснала, защото в предишната версия операторът е позиционирал режещата глава ръчно, отчитайки дебелините от една вертикална скала. От това под какъв ъгъл гледа към скалата, е зависела грешката, която е в порядъка на милиметри. Но именно милиметрите произвеждат кубически метра отпадъци, които днес не могат да се видят на територията на "ПенитаЛес".
"Използваме ленти Wood-Mizer - разказва Пенко Стефанов. - И съм много доволен. Качеството им е високо. Средно произвеждаме от 10 до 20 куб. м готова продукция с една лента."

И така, опирайки се на своя опит и познания, Пенко продължава да развива предприятието си, а през това време в бизнеса навлиза второ поколение Стефанови: синът Стефан е завършил университета със специалност "Конструиране на мебели", а дъщерята Габриела изучава интериорен дизайн. Те ще внесат в семейния бизнес нови идеи и опит, надява се баща им - успелият дървопреработвател Пенко Стефанов.

Автор: Инна Кузмичева
Източник: сп. ДМТ

Галерия
Още статии

Имаме удоволствието да Ви поканим и тази година на станалата вече традиционна среща „Ден на отворените врати“, 11 октомври 2019 г., петък, от 10:00 ч. в нашето дъщерно предприятие Вита 02 ЕООД, гр. Тетевен, кв. Полатен.

Повече

МОС Консулт има удоволствието да Ви покани за пореден път на своето Inhouse Show. Този път на тема роботика ...

Повече

Пейката-коренище, проектирана от Yong Ju Lee Architecture, е мебел за обществени пространства...

Повече

"Ветекс" ООД е фирма с 28 годишен опит в шивашката промишленост, от които през последните четири е с ярко присъствие в отрасъла за шиене на дивани...

Повече

След един доста “дизайнерски” брой на ДМТ, който ви представи най-новите тенденции в мебелите, показани на най-вдъхновяващото световно изложение - Salone del Mobile в Милано през април, сега сме ви подготвили един определено „технически” брой...

Повече

Industry 4.0 се превърна в световен тренд за нововъведения и иновации в различни браншове и индустрии, както, разбира се, и в производството на мебели.

Повече

Новата централна библиотека в Хелзинки - една oда за книгите в дигиталния свят. Библиотеката бе открита ден преди 101-та годишнина на Финландия като независима държава, а името й „Ооди“ означава „ода“.

Повече

Кой ли е предполагал, че в тези преломни години за страната ни като цяло, списание ДМТ ще устои на всички трудни моменти и предизвикателства...

Повече

Hettich показва интелигентни решения за съхрание в малки пространства.

Повече

София, 7 юни 2019, Canon представи новите тенденции и неограничени възможности на дигиталния печат на специално събитие в Generator, на което бяха поканени архитекти, дизайнери и печатари.

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code