Статии

Три причини за закупуване на ново оборудване

Дата: 5 януари 2012Сподели:

Всеки, който поне веднъж е посещавал дървообработващ цех, знае, че навсякъде са разпилени дървесни отпадъци - мръсотия, която работниците не забелязват подобно на художници, за които творческият безпорядък е част от професията. Затова с учудване забелязваме чистотата в казанлъшката фирма "ПенитаЛес".

Дървообработващото предприятие предлага пълен цикъл на производство - разбичване, сушене, форматиране, сглобяване на готовите продукти, но на нейната площ от 0,7 хектара цари такава чистота, че е трудно да предположим извършването на някакъв производствен процес тук. Чак когато виждаме работниците - всички във фирмено облекло с логото на "ПенитаЛес", разбираме, че сме попаднали в предприятие с висока производствена култура.

Собственикът на фирмата г-н Пенко Стефанов е родом от Казанлък. Завършил е ЛТУ и по професия е лесовъд. Бил е директор на горското стопанство в града, но след промените в страната и с появата на нови възможности се ориентира към частния бизнес.
"В началото, както и много други, се заех с търговия - разказва Пенко Стефанов. - След това, от 1995 г. - с разбичване на дървесина. Първата ми машина - старият блок-банциг, в момента е на 40 години. За първи път видях хоризонтален банциг Wood-Mizer на изложението в Пловдив. Хареса ми веднага, но нямах достатъчно пари, за да го купя. Затова в началото взех верижна "Хускварна" с бензинов двигател".

Минава време. Предприятието постепенно расте и се оборудва с различни машини. Появява се сушилня с обем 50 куб. м. Накрая идва ред и на хоризонталните банцизи.
Пенко прави избор в полза на малките модели Wood-Mizer от серията LT15.
"Допадна ми и цената, и това, че имат много лесно управление. Що се отнася до качеството на разбичване, то е точно такова, каквото ни е необходимо - гладка, равна повърхност и точност на дебелините."
Минават още няколко години и през 2009-2010 г. Пенко продава старите два банцига LT15 и вместо тях купува два нови LT15, но вече с устройства за задаване на дебелините.
Защо?
"Смятам за правилно след всеки четири години на експлоатация машините да се продават и да се купуват нови - обяснява своето решение Пенко. - И затова си има причини. Първо, не се занимаваш с ремонти: новите машини не се развалят. Това означава, че работният процес не спира. Второ, новите машини са в гаранция. Защитен си финансово, а ако нещо се случи, производителят ще изпрати сервизни техници и те ще го оправят. Трето, за четири години, дори да купуваш един и същ модел оборудване, в неговата конструкция са направени изменения и са се появили нови функции. Всичко това взето заедно прави предприятието по-конкурентоспособно и устойчиво на кризите."

В случая с "ПенитаЛес" имаме компания, която само с два неголеми банцига Wood-Mizer LT15 в началното звено на производството е осигурила поръчките си за месеци напред.

На машините работят 4 човека: по един оператор и по един помощник на всяка. Разбичват дугласка и смърч при едносменен режим с производителност 250-300 куб. м на месец.
"Новите ми машини Wood-Mizer не могат да се сравнят със стария блок-банциг - уверява Пенко Стефанов. - Ако блок-банцигът прави 1 куб. м, Wood-Mizer ще произведе 8 куб. м фасониран материал от същото количество изходна дървесина.”
Технологията на разбичване, разработена от фирма Wood-Mizer, е основана на използването на тънки и тесни ленти, които правят разрез с дебелина едва 2 мм. Рандеманът може да достигне 80%. В сравнение с другите технологии Wood-Mizer е изключително икономичен, не само защото произвежда повече готова продукция от даден обем суровина, но и защото изразходва по-малко енергия.
Например банцигът LT15 е снабден с двигател с мощност 7 kW. Операторът задава дебелината на дъската чрез специално електронно устройство, което позиционира автоматично режещата глава в нужното положение. Това е една от новостите, която вече влиза в стандартната окомплектовка на машините LT15 и която Пенко Стефанов получава благодарение на стратегията си периодично да обновява машинния парк. Точността на разбичване с неговите нови машини е нараснала, защото в предишната версия операторът е позиционирал режещата глава ръчно, отчитайки дебелините от една вертикална скала. От това под какъв ъгъл гледа към скалата, е зависела грешката, която е в порядъка на милиметри. Но именно милиметрите произвеждат кубически метра отпадъци, които днес не могат да се видят на територията на "ПенитаЛес".
"Използваме ленти Wood-Mizer - разказва Пенко Стефанов. - И съм много доволен. Качеството им е високо. Средно произвеждаме от 10 до 20 куб. м готова продукция с една лента."

И така, опирайки се на своя опит и познания, Пенко продължава да развива предприятието си, а през това време в бизнеса навлиза второ поколение Стефанови: синът Стефан е завършил университета със специалност "Конструиране на мебели", а дъщерята Габриела изучава интериорен дизайн. Те ще внесат в семейния бизнес нови идеи и опит, надява се баща им - успелият дървопреработвател Пенко Стефанов.

Автор: Инна Кузмичева
Източник: сп. ДМТ

Галерия
Още статии

Наскоро COMO отпразнува своя 13-и рожден ден. Това бе и поводът да ви срещнем с неговия управител.

Повече

Васил Живков е познато име в мебелния бранш. Освен като уважаван преподавател в ключови за бранша дисциплини, той е основател на една от първите фирми в България, специализирана в търговия с висококачествени материали за мебели, доскоро бе активен дългогодишен член на управлението на Браншовата камара, инициатор, двигател и организатор е на множество събития и прояви в бранша. Поводът да ви срещнем с него е изборът му за професор – най-високата академична длъжност.

Повече

Със Свилен Гамолов сме ви срещали и по-рано на страниците на списание ДМТ. Сега поводът е световното признание и получените две от най-престижните международни награди за дизайн за последния му реализиран проект - стола Ексо.

Повече

На изложението Wood Taiwan 2018, провело се от 2 до 5 април в тайванската столица Тайпе, бяха представени 167 изложители, произвеждащи машини и оборудване за дървообработващата и мебелната промишленост.

Повече

Популярните дървообработващи машини на шведската машиностроителна фирма MOReTENs AB се предлагат вече в глобалната дистрибуторска мрежа на Wood-Mizer.

Повече

Остават последни бройки от учебника „Конструиране на мебели. Конструктивни елементи и съединения в мебелите“ с автори проф. Георги Кючуков и доц. Васил Живков на издателство „Бисмар”, 2016 г.

Повече

Предстои провеждането на най-голямото изложение за дървообработващата промишленост в Тайван, WOOD TAIWAN 2018.

Повече

В периода 16-ти септември 2016 до 16-ти януари 2018 година, компанията успешно изпълни проект BG05M90P001-1.003-0304 финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

Повече

Как да разбичвате тънки трупи и да получавате печалба? Има добри технологични решения, доказани в практиката

Повече

Достъпен и икономичен банциг за начално ниво на производство на палети. Дървопреработвателите от различни страни често използват като допълнение към банцига LT15 хоризонталния листач HR115.

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code