Статии

Wood-Mizer празнува 25 години в Европа

Дата: 8 май 2015Сподели:

Тази година компанията празнува своята 25-та годишнина в Европа.
През 1982 г. Wood-Mizer стартира много скромно – в гараж в Индиана, САЩ. Доналд Ласковски и Даниел Текулве, основателите на Wood-Mizer, са имали идея за по-ефективен начин за получаване на дъски от трупи. Те създават уникалния банциг на колела и с това разкриват нови възможности в тази промишленост. Изведнъж се оказва, че всеки може да произвежда свой дървен материал лесно и икономично и така започва революция за дървопреработвателите по целия свят.
Днес повече от 60 000 банцига Wood-Mizer работят в около 100 страни.
Фабриката, отворена в Индианаполис през 1982 г., само за 5 години след това произвежда над 2 500 банцига. Достъпният банциг, превръщащ облата дървесина в качествени дъски и произвеждащ по една дъска в повече от всеки труп, донася на Wood-Mizer голям успех и популязира технологията на тесните ленти по целия свят.През 1990 г. компанията взима важно решение да навлезе с банцизите Wood-Mizer на европейския пазар. Това е изключително време на раждане на нови възможности всеки ден, когато Централна и Източна Европа се отварят за световния пазар.
Освен да произвежда машини за европейските пазари, новото предприятие на Wood-Mizer в гр. Коло, Полша трябва да доставя и за пазарите на Европа, Африка и Азия. Първоначално, напълно сглобени банцизи са се внасяли от САЩ, но с нарастването на търсенето в Европа, започва изграждането на нови производствени и монтажни помещения. Създават се инженерен и проектантски отдел.
Постепенно се разработват продукти, които изцяло отговарят на европейските стандарти, със съответните сертификати СЕ. Това са хпедимно банцизи с електрично задвижване, от които особено популярен е използваният от малки до средни предприятия модел LT20, заточващи устройства и други окомплектоващи машини. Пазарът на мобилни банцизи бързо се разраства, силно се увеличава търсенето в т.ч. и на банцизи с по-висока производителност. Wood-Mizer отговаря на това търсене като пуска на пазара т.нар. серия „Супер“ през 1997 г. Следващият много успешен модел е LT15, който и в момента е най-сполучливото решение за тези, които сега започват свой бизнес с преработването на дървесина.
Днес Wood-Mizer Industries е динамична и модерна международна компания. Европа, Азия и Африка се обслужват от европейската централа. В предприятието работят над 300 човека. През 2007 г. се завършва нова сграда от 2 400 кв.м предназначена изцяло за производство на банцигови ленти. В нея са инсталирани 17 линии, които произвеждат повече от 4 900 000 метра ленти годишно. При производството на банцигови ленти се прилага система за управление на качеството по стандарта ISO 9001:2008.
През 2012-2013, са завършени две нови сгради, добавяйски повече от 4 200 кв. м производствена площ за производството на промишлени линии като линията за преработка на тънки трупи SLP и големите промишлени банцизи WM3000, WM3500 и WM4000.
Представителствата на Wood-Mizer се увеличават и вече са в повече от 100 страни в това число и България.
Екотехпродукт е официален представител на Wood-Mizer за България от 1996 г. Тогава първият мобилен банциг, закупен от фирмата, се появява в района на гр. Чепеларе предлагайки услугата - бичене на ишлеме. Това е периодът на голямата инфлация в България, когата икономическите условия са изключително несигурни и това прави продажбите на практика невъзможни. В следващите години Екотехпродукт ООД оборудва още два мобилни банцига и разбичването на трупи на клиента на място става основен източник на приходи. Самият управител на фирмата – инж. д-р Калин Симеонов е главен оператор на един от банцизите. Двамата му сина също. Нагледният пример и познаването на възможностите и проблемите на тези машините се оказват мощно оръжие в продажбите. Не след дълго се реализират и първите продажби на машини и то не съвсем случайно точно там, където те са били демострирани в работа: Чепеларе, Батак, Беглика.
Днес в България работят над 900 банцизи и други машини, производство на фирмата Wood-Mizer. Тази година предстои инсталирането и на първата линия за преработка на тънки трупи SLP2, която ще бъде и първата в Европа.
От 2007 г. Екотехпродукт е в модерна офис сграда, където посреща своите клиенти. Всеки един от тях получава информация за оборудването на Wood-Mizer от първа ръка – от хора изкарвали си хляба с него.
Сам да използваш и да познаваш до най-малки подробности машините, които продаваш и бизнеса, за който са предназначени, задължително изискване към дистрибуторите на Wood-Mizer по света, се е превърнало във фирмена философия за Екотехпродукт. Именно поради това през 2002 г. се създава дъщерното предприятие Вита 02 в гр. Тетевен, където могат да се видят в реални производствени условия повечето от предлаганите машини. Освен това на специално мероприятие „Ден на отворените врати“ всяка есен в предприятието се показват нови модели, демонстрират се малко познати технологии и възможности за увеличаване на добавената стойност като се произвеждат полуфабрикати и изделия от дървесина с по-висока степен на обработка или по-пълно и рационално се оползотворяват отпадъците. На този ден вратите на предприятието са наистина широко отворени за всички специалисти от бранша! 


Екотехпродукт ООД
София 1186, ул. Стар Лозенски път 38
office@ecotechproduct.com
тел/факс: 02/979 17 10
тел.: 02/462 70 35
тел: 089 913 31 10
www.wood-mizer.bg

на снимките: 

Доналд Ласковски и Дан Текулве, изобретателите и основателите на Wood-Mizer
Първият прототип на банциг Wood-Mizer е направен през 1982 г., работил е 25 години и сега е в музея на Wood-Mizer в Индианополис, САЩ
Производственият център на Wood-Mizer в Полша
Екипът на Екотехпродукт пред офис сградата на фирмата

Галерия
Още статии

„Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили.“

Повече

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“

Повече

Първите новини за 2020 г. в мебелния бранш идват с новия брой на сп. ДМТ.

Повече

С отложена дата след превантивни здравни мерки.

Повече

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече

- Кафето като устойчива боя за текстил ============ - Велосипед от рециклирани кафе капсули========== Публикация на сп. ДМТ 6/2019

Повече

В съдържанието: Кортен - материалът с благородна ръжда; Дигиталният печат - технология на бъдещето; Интересни интериорни решениия и практични продукти за дома, базирани на магнитната левитация...

Повече

„Устойчивият дизайн трябва да следва идеята за създаване на продукти, които имат положително влияние върху околната среда.“

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code