Статии

д-р Саша Питърс специален гост на сп. ДМТ

Дата: 20 декември 2019Сподели:

„Устойчивият дизайн трябва да следва идеята за създаване на продукти, които имат положително влияние върху околната среда.“

Д-р Саша Питърс

Д-р Саша Питърс е основател и собственик на агенция за материали и технологии „HAUTE INNOVATION” в Берлин. Учи машинно инженерство в RWTH в Аахен, Германия и продуктов дизайн в ABK Маастрихт, Холандия. Прави докторска дисертация в университета Дуйсбург-Есен, Германия с фокус върху проблемите в комуникацията между инженеринга и дизайна. От 1997 до 2003 г. ръководи изследователски проекти и разработки на продукти в Института за технологични производства IPT Fraunhofer в Аахен и впоследствие става ръководител на Центъра по дизайн в Бремен, Германия.
Д-р Саша Петерс е автор на различни специализирани книги-бестселъри за устойчиви суровини, интелигентни материали, иновативни технологии на производство и енергиоспестяване. Той е един от водещите световни експерти по материали и откривател на нови технологии. От 2014 г. е член на консултативния съвет на инициативата за финансиране „Zwanzig20 - Partnerschaft für Innovation” (2020 г. - Партньорство за иновации) към Федералното министерство на образованието и научните изследвания в Германия. Тази година германският експерт по материали бе и в журито на наградите Red Dot Design в новата продуктова категория „Материали и повърхности“.
Д-р Саша Питърс бе поканен от БКДМП да изнесе лекция на Годишната конференция на дървообработващата и мебелна промишленост в България. Той беше любезен да отговори на няколко въпроса за списание DMT.

ДМТ: Каква беше причината да приемете поканата да дойдеде в България?
С.П .: Никога не съм идвал в България, затова използвах възможността да видя какво се случва във вашата страна, особено в мебелната индустрия.


ДМТ: Какво кара хората да мислят непрекъснато за нови материали?
С.П .: Причината е в търсенето на пресечна точка между интереса към иновациите в материалите, новите функционалности, новото приложение на тези материали и въпроса дали тези нови материали са устойчиви.


ДМТ: Какъв е процесът на появата на един революционен материал? Кое е първо – дизайнът на определен продукт изисква необходимостта от създаването на материал с определени качества или се търсят нови качества от вече съществуващи материали?
С.П .: По принцип материалите не се разработват за дизайн на продукти или обзавеждане. В повечето случаи новите материали се използват във високотехнологичните сфери. Дизайнерите често са тези, които създават нови области на приложение за новите материали в други индустрии и след това разработват продукти, например за дизайн на мебели.


ДМТ: Много пъти се създават самоцелно материали без кой знае каква практическа стойност. Какъв е пътят на един нов материал до пазара? И какъв е процентът на създадените революционни материали, които изобщо влизат в реална употреба?
С.П .: Работим само с високотехнологични материали или материали, които предлагат специални възможности по отношение на устойчивото им използване.


ДМТ: Еко, био, смарт, рециклиране – в тези модерни думи ли се търсят насоките за създаване на новопявяващите се материали?
С.П .: Разбира се! От една страна имаме желанието да работим с биобазирани, рециклируеми и екологични материали, от друга страна възможността за интегриране на функции в материал, който обикновено не е лесен за реализиране.

ДМТ: Бихте ли откроили някоя от насоките като водещи за бъдещето на революционните материали – напр. умни материали? Или биоматериали и т.н.?
С.П .: Зависи от индустрията. Интелигентните материали имат силно влияние върху автомобилната индустрия. За биоматериалите медицинският сектор е най-интересният пазар. За дизайнерите представляват интерес също биоматериалите, така че ще видим много нови разработки в дизайна на мебели.


ДМТ: Смятате ли, че понякога се прекалява със създаването на материали от отпадъци, вместо да се използват такива от възобновяеми източници като дървесината например?
С.П .: Има много начини да променим начина, по който работим сега. Един от начините за затваряне на материалните цикли е чрез рециклиране на материали от други индустрии. Можете да го наречете отпадък. Другият начин е да останете в биологичния цикъл, да работите само с естествени материали, без да ги обработвате по такъв начин, че да могат да останат в биологичния цикъл. Това е огромно предизвикателство!


ДМТ: Къде е мястото на новите технологии, например 3D принтиране, в създаването на иновативни материали?
С.П .: Пазарът на 3D принтирани продукти се е увеличил с 30% през последните години, както и размерът на принтера. Не е далеч времето, когато добавящите стойност производствени процеси ще влияят на мебелната индустрия. Ще се започне със създаване на индивидуализирани продукти и производството на резервни части. Но защо да не мислим за използването на 3D принтери в серийното производство? Предстои изследователски проект за целулозния печат, който може да бъде много интересен за мебелната индустрия.


ДМТ: Каква е ролята на научните изследвания в създаването на нови материали?
С.П .: Изследователите са много важни в процеса на разработване на нови материали. Обикновено те се финансират през последните няколко години от държавата и имат шанса да положат основата на превръщането на идея за нов материал или производствен метод в продаваем продукт.


ДМТ: Колко смели са архитектите и дизайнерите в използването на нови материали?
С.П .: И двете групи се интересуват от нови материали. Но за архитектите е по-трудно да ги използват, защото производителят трябва да ги адаптира към строителната индустрия. Дизайнерите работят с по-малки обекти. За тях е по-лесно да използват нови материали в работата си или да разработят свои собствени материали, ако не съществува материал с определен диапазон от свойства.


ДМТ: Каква е ролята на дизайнерите и архитектите както в създаването, така и в налагането на нови материали?
С.П .: През последната година открихме много нови материали, които са разработени от дизайнери. Основната причина е, че материалите на пазара не следват идеите на кръговата икономика. В резултат на това доста голям брой много интересни разработки на материали бяха представени от дизайнерите през последните години, използвайки необичайни ресурси и/или начини за затваряне на материалните цикли.


ДМТ: Как реагира консервативната индустрия (произвеждаща традиционни материали, често замърсяващи природата и увреждащи здравето на човека) на революционните материали?
С.П .: Те реагират доста бавно, но трябва да направят своята крачка напред. В противен случай ще загубят клиентите си през следващите години. Ето защо почти всички големи марки сега работят по проекти, използващи устойчиви, рециклиращи се или биологични ресурси.


ДМТ: Кое е най-краткото определение за „устойчив дизайн“?
С.П .: Устойчивият дизайн трябва да следва идеята за създаване на продукти, които имат положително влияние върху околната среда.

Галерия
Още статии

Четете новия брой на списание ДМТ дори и в извънредни за страната ни обстоятелства.

Повече

Иван Милев, управител на „ИВ-ЕЛ“ ЕООД „Конкуренцията е здравословна и движеща сила за всеки един бранш, защото тя притиска фирмите да бъдат гъвкави, иновативни и ефективни.“

Повече

Димитър Янушев, управител на „Палисандър“ ООД

Повече

Сдвоеният банциг HR250 може да направи един или два ряза при едно преминаване за листене на призми и дъски.

Повече

„Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили.“

Повече

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“

Повече

Първите новини за 2020 г. в мебелния бранш идват с новия брой на сп. ДМТ.

Повече

С отложена дата след превантивни здравни мерки.

Повече

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code