Статии

д-р Саша Питърс специален гост на сп. ДМТ

Дата: 20 декември 2019Сподели:

„Устойчивият дизайн трябва да следва идеята за създаване на продукти, които имат положително влияние върху околната среда.“

Д-р Саша Питърс

Д-р Саша Питърс е основател и собственик на агенция за материали и технологии „HAUTE INNOVATION” в Берлин. Учи машинно инженерство в RWTH в Аахен, Германия и продуктов дизайн в ABK Маастрихт, Холандия. Прави докторска дисертация в университета Дуйсбург-Есен, Германия с фокус върху проблемите в комуникацията между инженеринга и дизайна. От 1997 до 2003 г. ръководи изследователски проекти и разработки на продукти в Института за технологични производства IPT Fraunhofer в Аахен и впоследствие става ръководител на Центъра по дизайн в Бремен, Германия.
Д-р Саша Петерс е автор на различни специализирани книги-бестселъри за устойчиви суровини, интелигентни материали, иновативни технологии на производство и енергиоспестяване. Той е един от водещите световни експерти по материали и откривател на нови технологии. От 2014 г. е член на консултативния съвет на инициативата за финансиране „Zwanzig20 - Partnerschaft für Innovation” (2020 г. - Партньорство за иновации) към Федералното министерство на образованието и научните изследвания в Германия. Тази година германският експерт по материали бе и в журито на наградите Red Dot Design в новата продуктова категория „Материали и повърхности“.
Д-р Саша Питърс бе поканен от БКДМП да изнесе лекция на Годишната конференция на дървообработващата и мебелна промишленост в България. Той беше любезен да отговори на няколко въпроса за списание DMT.

ДМТ: Каква беше причината да приемете поканата да дойдеде в България?
С.П .: Никога не съм идвал в България, затова използвах възможността да видя какво се случва във вашата страна, особено в мебелната индустрия.


ДМТ: Какво кара хората да мислят непрекъснато за нови материали?
С.П .: Причината е в търсенето на пресечна точка между интереса към иновациите в материалите, новите функционалности, новото приложение на тези материали и въпроса дали тези нови материали са устойчиви.


ДМТ: Какъв е процесът на появата на един революционен материал? Кое е първо – дизайнът на определен продукт изисква необходимостта от създаването на материал с определени качества или се търсят нови качества от вече съществуващи материали?
С.П .: По принцип материалите не се разработват за дизайн на продукти или обзавеждане. В повечето случаи новите материали се използват във високотехнологичните сфери. Дизайнерите често са тези, които създават нови области на приложение за новите материали в други индустрии и след това разработват продукти, например за дизайн на мебели.


ДМТ: Много пъти се създават самоцелно материали без кой знае каква практическа стойност. Какъв е пътят на един нов материал до пазара? И какъв е процентът на създадените революционни материали, които изобщо влизат в реална употреба?
С.П .: Работим само с високотехнологични материали или материали, които предлагат специални възможности по отношение на устойчивото им използване.


ДМТ: Еко, био, смарт, рециклиране – в тези модерни думи ли се търсят насоките за създаване на новопявяващите се материали?
С.П .: Разбира се! От една страна имаме желанието да работим с биобазирани, рециклируеми и екологични материали, от друга страна възможността за интегриране на функции в материал, който обикновено не е лесен за реализиране.

ДМТ: Бихте ли откроили някоя от насоките като водещи за бъдещето на революционните материали – напр. умни материали? Или биоматериали и т.н.?
С.П .: Зависи от индустрията. Интелигентните материали имат силно влияние върху автомобилната индустрия. За биоматериалите медицинският сектор е най-интересният пазар. За дизайнерите представляват интерес също биоматериалите, така че ще видим много нови разработки в дизайна на мебели.


ДМТ: Смятате ли, че понякога се прекалява със създаването на материали от отпадъци, вместо да се използват такива от възобновяеми източници като дървесината например?
С.П .: Има много начини да променим начина, по който работим сега. Един от начините за затваряне на материалните цикли е чрез рециклиране на материали от други индустрии. Можете да го наречете отпадък. Другият начин е да останете в биологичния цикъл, да работите само с естествени материали, без да ги обработвате по такъв начин, че да могат да останат в биологичния цикъл. Това е огромно предизвикателство!


ДМТ: Къде е мястото на новите технологии, например 3D принтиране, в създаването на иновативни материали?
С.П .: Пазарът на 3D принтирани продукти се е увеличил с 30% през последните години, както и размерът на принтера. Не е далеч времето, когато добавящите стойност производствени процеси ще влияят на мебелната индустрия. Ще се започне със създаване на индивидуализирани продукти и производството на резервни части. Но защо да не мислим за използването на 3D принтери в серийното производство? Предстои изследователски проект за целулозния печат, който може да бъде много интересен за мебелната индустрия.


ДМТ: Каква е ролята на научните изследвания в създаването на нови материали?
С.П .: Изследователите са много важни в процеса на разработване на нови материали. Обикновено те се финансират през последните няколко години от държавата и имат шанса да положат основата на превръщането на идея за нов материал или производствен метод в продаваем продукт.


ДМТ: Колко смели са архитектите и дизайнерите в използването на нови материали?
С.П .: И двете групи се интересуват от нови материали. Но за архитектите е по-трудно да ги използват, защото производителят трябва да ги адаптира към строителната индустрия. Дизайнерите работят с по-малки обекти. За тях е по-лесно да използват нови материали в работата си или да разработят свои собствени материали, ако не съществува материал с определен диапазон от свойства.


ДМТ: Каква е ролята на дизайнерите и архитектите както в създаването, така и в налагането на нови материали?
С.П .: През последната година открихме много нови материали, които са разработени от дизайнери. Основната причина е, че материалите на пазара не следват идеите на кръговата икономика. В резултат на това доста голям брой много интересни разработки на материали бяха представени от дизайнерите през последните години, използвайки необичайни ресурси и/или начини за затваряне на материалните цикли.


ДМТ: Как реагира консервативната индустрия (произвеждаща традиционни материали, често замърсяващи природата и увреждащи здравето на човека) на революционните материали?
С.П .: Те реагират доста бавно, но трябва да направят своята крачка напред. В противен случай ще загубят клиентите си през следващите години. Ето защо почти всички големи марки сега работят по проекти, използващи устойчиви, рециклиращи се или биологични ресурси.


ДМТ: Кое е най-краткото определение за „устойчив дизайн“?
С.П .: Устойчивият дизайн трябва да следва идеята за създаване на продукти, които имат положително влияние върху околната среда.

Галерия
Още статии

Достъпен и икономичен банциг за начално ниво на производство на палети. Дървопреработвателите от различни страни често използват като допълнение към банцига LT15 хоризонталния листач HR115.

Повече

Екотехпродукт ООД има удоволствието да Ви покани на традиционния „Ден на отворените врати“ на 06 Октомври 2017 г., петък, от 10:00 ч. в своето дъщерно предприятие Вита 02 ЕООД, гр. Тетевен, кв. Полатен.

Повече

Испанският предприемач Давид Мартин успешно съвместява бизнеса и хобито: той прави уникални неща от дървесина и смята, че този чудесен природен материал съдържа в себе си образи, които само трябва да почувства и да извае.

Повече

Древният манастир Света Тройца в Етрополе, където духовният живот не е преставал, постепенно се обновява като се запазва автентичният му облик

Повече

Гринд ЕООД сключи административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2014-2020, процедура чрез подбор на проекти BG05M90P001-1.003 Ново работно място 2015.

Повече

Wood-Mizer започва пролетна промоция за оранжевата серия банцизи.

Повече

Светещ мокет е най-новата съвместна разработка на Philips Lighting и Desso.

Повече

Как великолепното дърво, родено в Америка, пресече океана, прихвана се в Европа и стана национално достояние на Унгария

Повече

Ако сте изработили нещо интересно от дървесина, разбичена от вашия банциг Wood-Mizer, включете се в конкурса “Моят проект 2017”!

Повече

Макет на Ноевия ковчег е най-голямата дървена структура в света, направена чрез използване на съвременни дървообработващи технологии.

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code